Poëzie

BOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Annemie Minten, Annemie en René Smeets (red.): Ontboezemingen. De beste borstkankergedichten behoedzaam bijeengebracht

door Dirk De Geest

Enkele jaren geleden publiceerde René Smeets een omvangrijke bloemlezing met de beste gedichten over borsten uit de wereldliteratuur: Lavend de liefde (P 2019). Het was een jubelende lofzang op het vrouwelijke lichaam, want dat is eeuwenlang een belangrijke bron van inspiratie geweest voor (mannelijke) dichters. Dat leverde prachtige gedichten op, maar tegelijk ook wel een eenzijdig en niet meteen actueel beeld. In die zin is deze uitgave misschien nog belangrijker. Ontboezemingen laat de keerzijde zien van die verheerlijking van vrouwenlichamen. De titel is mooi en treffend dubbelzinnig. Het gaat inderdaad om erg persoonlijke gedachten en intieme gevoelens maar tegelijk ook letterlijk om het wegnemen van de borst en het noodgedwongen leven zonder borst.  

De samenstellers verzamelden een aantal gedichten, grotendeels van vrouwelijke auteurs, over borstkanker. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om vertalingen uit het Engels, vaak genomen van websites met gedichten en getuigenissen. Jammer genoeg is ons eigen taalgebied ondervertegenwoordigd, maar allicht zal deze uitgave potentiële auteurs ertoe aanzetten om zelf ook met taal aan de slag te gaan. Het zijn teksten die allereerst zijn ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring, waardoor de poëtische kwaliteit niet altijd even optimaal genoemd kan worden. Anderzijds is de persoonlijke toon steevast erg authentiek en overtuigend waardoor dit boek een zeer breed publiek kan aanspreken, veel ruimer dan de klassieke poëzielezers.
 
Die persoonlijke ervaringen zijn gelijklopend maar tegelijk onmiskenbaar ook erg complex. Zo is het treffend om te lezen hoe het individuele emotionele traject de verschillende fases van het rouwproces laat zien, van het ontkennen en minimaliseren tot een traumatische confrontatie die uiteindelijk (maar niet altijd) resulteert in een (gedeeltelijke) aanvaarding van de nieuwe situatie. Een operatieve borstreconstructie kan daarbij behulpzaam zijn maar is zeker geen must. Minstens even belangrijk is de eigen visie op het andere lichaam, en de blik van de geliefde of anderen kan daarbij een opbouwende rol spelen.
 
Een ander terugkerend thema is dat van de gezondheidszorg, die vaak wordt voorgesteld als onpersoonlijk en haast klinisch-mathematisch. Zorgbehoevende mensen worden haast een anoniem nummer of een testcase. Die problematische omgang met dokters, ziekenhuizen en de medische industrie is een telkens terugkerend motief; gedeeltelijk hangt dit allicht ook samen met de overwegend Amerikaanse inslag van de bloemlezing, maar veel ervan zal herkenbaar zijn voor de situatie bij ons.
 
Tot slot is er de aandacht voor identiteit. Borstkanker begint onooglijk maar is ontzettend ingrijpend. Veel van de poëtische getuigenissen laten zien hoe mensen op zoek moeten gaan naar de wortels van hun identiteit, voorbij de buitenkant van het lichaam (en de cultus daarvan in onze samenleving). Vooral die thematiek is indringend en zal veel mensen in dezelfde situatie kunnen helpen. Dit is niet zonder meer een naîef optimistisch boek maar een levensechte collage van getuigenissen. De poëtische beeldspraak en de gevatte zegging zorgen ervoor dat deze teksten na het lezen lang blijven nazinderen. Niemand zou deze Ontboezemingen ongelezen mogen laten. 
 
Annemie Minten, René Smeets (red.), Ontboezemingen. De beste borstkankergedichten behoedzaam bijeengebracht, P, Leuven 2023, 135 p. ISBN 9789493138971

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri