Nederlands proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Toon Tellegen, Thé Tjong-Khing (ill.): Waar gaan we eigenlijk heen

door Jen de Groeve

Van Toon Tellegen krijg je nooit genoeg, moet de uitgever gedacht hebben en lanceerde een nieuwe uitgave met dierenverhalen, waarvan ruim de helft uit eerder verschenen bundels komt. Soms onder een andere titel of lichtjes aangepast. Toon Tellegen schrijft natuurlijk ook aan een oneindig succesverhaal, waarin de beslommeringen van de mier, de eekhoorn, de neushoorn, de olifant, de egel… lezers van alle leeftijden in een mix van herkenning en verbazing blijven aanspreken. Punt is dat je je moet kunnen overgeven aan het altijd lichtvoetige, wat bizarre verhaal, je laten drijven op de bedrieglijk eenvoudige taal, de schijnbaar naïeve vragen en opwerpingen de tijd geven om zich ten volle te laten ontvouwen. Want zonder dat er ooit grote woorden vallen, worden in Tellegens beste verhalen diepmenselijke, ethische en existentiële vragen gesteld.  

Hoe zeer de herhaling zich ook aandient, het is heerlijk om te lezen hoe de eekhoorn en de mier op weg naar de verte bedenken dat de wereld oneindig groot is, maar tegen het niets aan lopen. Of hoe de wezel de andere dieren ontreddert met de vraag of ze ‘de oorlog’ al ontmoet hebben. Nee, de oorwurm en de ooraap wel, maar de oorlog niet. Ze huiveren alleen al bij de gedachte eraan, het was dus beter om die oorlog maar niet te kennen. Zoals ze ook de vrede niet kenden, maar die er toch was, ‘zoals de lucht en de tijd en het licht altijd overal waren’. Het stokstaartje bouwt een stellage om de zon te beletten onder te gaan en de egel wil als verjaardagscadeau de zekerheid dat de zon altijd weer opkomt. De giraf ziet zijn feest exclusief voor dieren met een lange hals mislukken als de krekel hun gevoel van uitzonderlijkheid komt verstoren.
 
Ze laten niet allemaal een even sterke indruk na, de verhalen uit deze bundel, en wat bieden ze bovendien nog bovenop de verschillende verzamelbundels die er al zijn? Het mooiste aan Waar gaan we eigenlijk heen is de samenwerking met Thé Tjong-Khing, de meest gelauwerde illustrator van Nederland. Tellegens dierenverhalen zijn al door verschillende illustratoren geïnterpreteerd, waarbij de samenwerking met Mance Post (1925-2013) wat mij betreft zowel inhoudelijk als esthetisch onovertroffen is. Haar linosneden hebben Tellegens dierenwereld in het collectieve geheugen vastgezet. Posts illustraties hebben iets van pictogrammen, ze zijn een beetje raadselachtig, voegen nog verwondering aan Tellegens wonderlijke wereld toe en geven alle ruimte aan de fantasie van de lezer.
 
Thé Tjong-Khing, intussen met 90 jaar de nestor van de Nederlandse illustratiekunst, doet het anders, maar zijn beelden zijn niet minder intrigerend. ‘Wat ik wil is een tekening met de onbevangenheid van een kind, getekend met de hand van een volwassene.’, dat zei hij in een interview met Joukje Akveld voor haar onvolprezen boek Tekenaars, en met die insteek is hij zonder meer een uitstekende compagnon de route voor Tellegen. Bekijk de krekel die wil weten hoe zijn gevoel er uitziet en zich binnenste buiten keert. Thé Tjong-Khing maakt er een bont kleurenspel van, waarin de dieren die toekijken echter niets bijzonders zien. Of de eenling waarvan hij, los van Tellegens beschrijving van een zwerver ‘in een oude verfomfaaide jas’, een explosief ondefinieerbaar ‘ding’ maakt.
 
Thé vertelt in zijn tekeningen een verhaal dat in dialoog gaat met de tekst. Ze stimuleren je het verhaal verder te denken en de beslommeringen, die hoe dan ook des mensen zijn, gaandeweg een plek te geven. Ze ondersteunen Tellegens zeggingskracht en brengen de subtiel gedoseerde emotie in eenvoudige lijnen in beeld. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de prent van de mier in het verhaal ‘De oorlog’, die onder een zware grijze lucht omzichtig zijn gedachten aan de dood begraaft. Onweerstaanbaar vind ik ook de coverprent, van de neushoorn en het nijlpaard die samen de tango dansen. Het is een zacht, broos beeld en het toont het geweldige vakmanschap van Thé Tjong-Khing. De prent van de curieuze danspartners werkt als een still uit een film: je ziet er als het ware nog de beweging in en in je hoofd begint zich een mogelijk verhaal af te spelen.
 
Toon Tellegen, Thé Tjong-Khing: Waar gaan we eigenlijk heen, Querido, Amsterdam 2023, 119 p. : ill. ISBN 9789021482545. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri