Graphic novel

Will Eisner: Een contract met God

door Kris van Zeghbroeck

Dertig jaar nadat voor het eerst de term op de cover van een strip verscheen -- met Will Eisners "A contract with God" (1978 -- vert. "Een contract met God") -- is de graphic novel niet meer uit het literaire veld te bannen, hoewel er heel wat controverse blijft bestaan rond de vlag en de lading. De term vindt zijn oorsprong in de behoefte om een strip te profileren die afstand wilde nemen van de Amerikaanse "super hero comics", die sterk op een jeugdig publiek gericht waren. Eisners "new term [de naam bestond al eerder, maar Eisner gaf hem inhoud en bekendheid] helped potential readers to look at comics afresh and see its potential as a serious, grown-up art form, as capable of conveying challenging ideas as are great literature and film". Sommigen zien de graphic novel als een format, met uiterlijke kenmerken, maar anderen zien het eerder als een beweging met als doel "to take the form of the comic book, which has become an embarassement, and raise it to a more ambitious and meaningful level". Die visie refereert naar de "Underground Comix Movement" die als reactie op de censuur van de Comics Code Authority de inhoudelijke grenzen van strips ver over die van het 'goed fatsoen' verlegden. Hoewel er vroegere voorbeelden van graphic novels avant la lettre bestaan (bv. "It rhymes with lust" (Drake, Waller, Baker) uit 1950) zijn het uiteindelijk Art Spiegelman, Robert Crumb (beide uit de Comix Underground) en de oudere Will Eisner die de canonieke basis van de graphic novel legden.

"Een contract met God" omvat vier verhalen (naast het titelverhaal, 'De straatzanger', 'De huismeester' en 'Cookalein') die het (Joodse) migrantenleven in het Brooklyn van de jaren '30 verbeelden. Alle verhalen spelen zich af in een huurkazerne op Dropsie Avenue in de Bronx. Het geheel, vormgegeven in sepia tonen, evoceert ook tot op zekere hoogte Eisners kindertijd in Brooklyn tijdens de depressiejaren. De vormgeving, de expressie, de zwarte ironie en de typering van de tijdgeest maakten van deze eerste zgn. graphic novel een mijlpaal, een lichtend voorbeeld voor de volgende generaties.

Will  Eisner: Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx (De Will Eisner Bibliotheek), Atlas Amsterdam, 2004, [210] p. : ill. , € 17,5. ISBN 90-450-0517-4. Vert. van: Contract with God. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2004

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri