Nederlands proza

BOEKEN NR. 3, OKTOBER 2015

Kees van Kooten: Leve het welwezen

door MB

Waar Kees van Kooten een plan verzonnen had om een boek te publiceren over cartoons, besliste het leven er anders over: zijn voorbereiding werd abrupt een halt toegeroepen door een hartaanval. De gevolgen daarvan (ziekenhuisopname, operatie, revalidatie), deden hem anders in het leven staan – en gaven een draai aan het boekproject dat hij voor ogen had.
Niet langer alleen cartoons werden de rode draad van zijn nieuwe titel, maar ook zijn recentste ervaringen (en ontmoetingen) in het ziekbed. Aangever van dienst is geregeld de heer Hartman, in het naastgelegen bed. Via een oud boekje met cartoons dat Hartman van zijn voormalig werkgever de NS kreeg, vertelt Van Kooten de lezer waarom hij een tekening wel of geen goede cartoon vindt: knap getekend is één, de mop goed kunnen navertellen is twee, aldus de auteur. Ter illustratie haalt hij zijn favorieten aan, zoals Peter Van Straaten, Siegfried Woldhek, Chad Addams of James Thurber – velen onder hen publiceerden in zijn lijfblad The New Yorker.

Een deel van de cartoons die Kees van Kooten aanhaalt, wordt ook afgebeeld in Leve het welwezen. In meerdere opzichten doet zijn recentste werk dan ook denken aan Hartstochtjes (2012), waarin Van Kooten zijn naar eigen zeggen picturale stukken verzamelde. Ook zijn liefde voor de tekeningen van Siegfried Woldhek bijvoorbeeld, of voor de mannetjes van Jean-Jacques Sempé zijn een terugkerend thema. Maar waar het in Hartstochtjes over cartoons én over schilderijen (en de daarbij behorende ontmoetingen) ging, ligt de focus in Leve het welwezen elders.  

Resultaat is weerom een typisch Van Kooten boek: onderhoudend, humoristisch en (zelf) relativerend. Ook nu weer hanteerde de voormalig tv-maker een wervelende stijl. Eens je begint te lezen, blijf je zitten tot je de laatste pagina hebt omgedraaid. Kees Van Kooten vertelt het allemaal of het pure autobiografie is. Het harde werken aan het huis in Frankrijk, de bezoekjes aan tentoonstellingen van cartoonisten van allerlei slag en hoe het voelt een hartaanval te krijgen terwijl hij zijn kleinkinderen naar school brengt vormen de inleiding voor wat hij ons over cartoons wil meegeven. Het is aan de lezer om te bedenken of het wel zo echt gebeurd is allemaal, of dat de auteur zich misschien heeft geamuseerd met een flinke draai te geven aan de feiten. Het antwoord op deze vraag doet er eigenlijk niet toe. Naast veel leesplezier levert Leve het welwezen ook een interessant kijkboek op.

Kees van Kooten heeft dus opnieuw een pareltje in de boekenkast gecreëerd. Dat we bovendien vernemen dat ook Remco Campert zich in een ver verleden vermeide met het maken van leuke tekeningen, is een kersje op de taart. Voorzien van korte biografieën van de tekenaars achterin. Verzorgd uitgegeven, bladspiegel en lettertype zijn een plezier voor het oog.

Amsterdam : De Harmonie, 2015, 166 p. : ill. ISBN 9789076174655

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Blinde drift

Belinda Bauer

De rover

Robert Walser

Heel de tijd

Leo Pleysier

Onder een koperen hemel

Stefan Hertmans

Zeiseman

Martha Heesen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

De invloed van Gregie De Maeyer (1951-1998) op de (Vlaamse) jeugdliteratuur

‘Het wezen van de dingen vervaagt naarmate het zichtbaar wordt’

De slaapster en de spintol

Neil Gaiman, Chris Riddell (ill.)

Op zoek naar Stella

Gerda Dendooven

Rivieren

Peter Goes

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Bart Moeyaert

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri