Peuters en kleuters

Henriette Boerendans: Raaf ree lees je mee

door Coosje Van der Pol

5+ - Gediscrimineerd worden vanwege een te lange naam, dat hoor je niet vaak. Toch overkwam het een groene halsbandparkiet. Raaf, ree, lees je mee? vertelt over diersoorten die in de Lage Landen voorkomen én een korte soortnaam hebben, zoals das, ram, tor en hond. En ook al zat een groene halsbandparkiet steeds brutaal vanuit de tuin binnen te kijken in de werkkamer van Henriette Boerendans, deze oorspronkelijk tropische, maar hier volledig ingeburgerde vogel mocht door zijn te lange naam niet in het boek.

Raaf, ree, lees je mee? bevat 26 korte verhaaltjes met daarbij steeds een afdruk van een houtsnede. Boerendans vond de inspiratie voor dit werk tijdens het kamperen met haar kinderen op het platteland. In die vakanties is de dagelijke stadsomgeving ver weg en leven de kinderen tussen de dieren. Door een slimme structuur is het boek zowel geschikt voor kinderen die net zelf leren lezen als voor al iets verder gevorderde lezers. De informatieve teksten zijn toegankelijk en bevatten allerlei interessante en onverwachte weetjes waardoor de verhaaltjes vaak verrassen of verwonderen. Zo wist ik niet dat haaienvel vroeger wel eens gebruikt werd als schuurpapier.

Voor de dierennamen geldt dat ze kort moeten zijn, maar voor de woorden in de tekst geldt dat niet. Hierin komen wel langere en moeilijkere woorden voor zoals ‘schuurpapier’, maar ook soortnamen als ‘lieveheersbeestje’. Deze lange woorden zijn binnengesmokkeld in tekstjes over andere dieren, bijvoorbeeld in een vergelijking: ‘Een raaf is zo groot als een zilvermeeuw, maar zo zwart als de nacht. Hij kan net als een papegaai mensen napraten.’ Het achterliggende idee hiervan is dat beginnende lezers de korte soortnamen boven de verhaaltjes kunnen lezen en dat iets oudere kinderen ook de tekstjes met de moeilijkere woorden kunnen lezen. Door deze compositie bereikt het boek een ruimer publiek. Het is wel een beetje jammer dat de vlotte en originele teksten gebracht worden onder zo´n ongeïnspireerde boektitel, die vooral doet denken aan een duffe leesmethode.

Naast de aantrekkelijke tekst zijn het vooral de houtsneden waardoor dit boek eruit springt. Boerendans heeft met deze techniek ondertussen een naam opgebouwd op (internationale) kunstexposities. Het is de tweede keer dat zij haar houtsneden ook gebruikt voor een kinderboek (in 2009 verscheen Aap Beer Cheeta, een alfabetboek voor kinderen vanaf vier jaar). De kleuren en composities van de houtsneden zijn mooi gevarieerd. Bepaalde dieren zijn volledig afgebeeld en van andere zien we enkel een uitvergroot deel. Er zijn beelden die tonen wat de tekst vertelt en in andere gevallen zijn tekst en beeld vooral complementair. De goed getroffen balans van vorm en inhoud maakt van Raaf, ree, lees je mee? een boek van opvallende klasse.  

Haarlem : Gottmer, 2011, 59 p. : ill. ISBN 9789025749590

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2011

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri