Vanaf zes jaar

Pimm Van Hest, Kristof Devos (ill.): Het weerjongetje

door Jan Van Coillie

6+ - Op een druilerige lentedag breekt de zon plotseling door en tovert die een regenboog als geschenk voor een jongetje dat net dan wordt geboren. Het blijkt al snel dat het jongetje heel bijzonder is: als hij verdrietig is, huilen de wolken, als hij vrolijk is, schijnt de zon en als hij niest, steekt de wind op. Al snel wil iedereen dat hij voor hen het mooie weer maakt. Daar wordt het weerjongetje zo ongelukkig van dat de koude in zijn hart zich over de hele wereld verspreidt. Hij trekt zich terug in een klein huisje, helemaal alleen.
Ver van het weerjongetje vandaan woont het schaatsjongetje, dat de koude met sneeuw en ijs fantastisch vindt. Ook hij gaat op reis, maar anders dan het weerjongetje is zijn hart vol vrolijkheid. Als ze elkaar ontmoeten, leeft het weerjongetje weer helemaal op. Dat plaatst hem voor een dilemma: de warmte die hij verspreidt zou ervoor kunnen zorgen dat zijn vriendje vertrekt. Het slotfragment laat genoeg open om de lezer zelf te laten aanvullen. De expressieve illustratie bij dit einde beeldt het weerjongetje af terwijl hij vol vreugde als het ware schaatst op een regenboog.
De illustraties zijn van Kristof Devos, die eerder al opviel met zijn ingetogen prenten bij Nooit is voor altijd (2013) van Claudia de Jong. Met die werk bevestigt hij zijn talent. De sobere, maar treffende manier waarop hij gevoelens weergeeft, doet denken aan Ingrid Godon, de stapelcomposities met blokkenhuizen aan Carll Cneut en zijn uitbeelding van de massa aan Ensor. Zijn krachtig spel met perspectieven en zijn sobere kleurgebruik geven hem echter een persoonlijke stempel.
Jammer genoeg evenaart de tekst van Pimm van Hest de suggestieve kracht van de illustraties niet. In die tekst had duchtig moeten worden gesnoeid: hij bevat te veel nodeloos expliciete adjectieven en woorden die het ritme uit de zinnen halen. Als er staat ‘Op een ochtend werd er hard op de deur van het huisje geklopt’, dan weet de lezer dat het weerjongetje zal opschrikken en stoort het te lezen ‘het verraste weerjongetje deed open’.
Het weerjongetje heeft ongetwijfeld een boeiende, diepere laag die het verhaal deelt met klassieke sprookjes en ook de illustraties nodigen uit tot bespiegeling. De tekst echter had soberder en krachtiger gekund.


Pimm Van Hest, Kristof Devos (ill.), Het weerjongetje, Clavis Hasselt, 2014, 28 p., ill. € 14,95. ISBN 9789044822502

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri