Nederlands proza

Frank Adam, Klaas Verplancke (ill.): Confidenties aan een ezelsoor

door Jooris Van Hulle

Belgische fabels is het vijfde boek in de reeks ‘Confidenties aan een ezelsoor’ van Frank Adam en laat de lezer kennismaken met ‘het Belgistan van de eenentwintigste eeuw’. De auteur focust dit keer op typisch Belgische toestanden, met een licht kritisch-ironische blik op het land ‘waar politiek, onderwijs, toerisme, sport en de vele andere geledingen van de samenleving niet worden geregeerd door de wrede speling van het toeval of het lot, maar door de troostende logica van het absurde’ (uit het ‘Voorwoord van een gewezen uitgeefster’, het stuk waarmee de bundel opent en waarmee meteen de toon wordt gezet).
Net als in de vorige boeken uit de reeks, waarin de ezel zijn oor te luisteren legt bij de mensen die hem komen interpelleren over wat hen in de dagelijkse handel en wandel bezighoudt, laat Adam zijn licht schijnen over een aantal hot items die België en zijn bewoners nauw aan het hart liggen: het koningshuis, de Brusselse intelligentsia, de geldstroom binnen de voetbalcompetitie, de allochtonen in Antwerpen… Vanuit het ongerijmde – heel wat situaties worden op de spits gedreven en krijgen daardoor een absurd karakter – legt Adam bloot wat ons allen aanbelangt en kan aanbelangen en waarover iedereen wel een menig te ventileren heeft. Binnen de traditie van de fabel, het genre dat Adam en illustrator Klaas Verplancke in hun toch wel opmerkelijke samenwerking nieuw leven hebben ingeblazen, sluit het boek naadloos aan bij de eerder verschenen delen over de woestijn, de wereld, de liefde en de erotiek. Echt vernieuwend zijn de Belgische fabels niet, maar ze ronden een project af dat als geheel een eigen plaats inneemt in onze literatuur. De tekeningen van Verplancke geven door hun originele, eigenzinnige en vaak speelse benadering van de teksten, een onmiskenbare meerwaarde aan het geheel.

Frank Adam, Klaas Verplancke (ill.), Confidenties aan een ezelsoor, Vrijdag Antwerpen, 2013, 103 p., ill. € 19,95. ISBN 9789460012129. Distributie: Elkedag Boeken

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Alle verhalen

Hugo Claus

Dagboek van een dief

Jean Genet

De menselijke maat

Roberto Camurri

Grote verwachtingen. In Europa 1999-2019

Geert Mak

Vaderliefde

P.F. Thomése

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Dromers

Bibi Dumon Tak, Charlotte Dumas (fotogr.)

Het geheime bondgenootschap

Philip Pullman

Het werkstuk, of Hoe ik verdween in de jungle

Simon Van der Geest en Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Oef wat een geluk!

Ghislaine Roman, Tom Schamp (ill.)

Verloren woorden. Een betoverboek

Robert Macfarlane, Jackie Morris (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri