Misdaad

Amanda Kyle Williams: De vreemde in ons midden

door Karen Vandyck

De vreemde in ons midden is het tweede boek van Amanda Kyle Williams dat in het Nederlands verschijnt. Net als in Een onverwacht genoegen speelt privédetective Keye Street de hoofdrol. Street is een buitenbeentje: ze heeft Chinees bloed in haar aderen, is niet van de grootste en werd bij de FBI ontslagen omdat ze wel eens te diep in het glas keek. Maar Street is ook een uitstekende speurder die zich als een pitbull in een zaak kan vastbijten en er alles aan zal doen om de waarheid boven tafel te krijgen.
Street krijgt een aanvankelijk bizarre zaak voorgeschoteld: redelijk toevallig heeft een koppel ontdekt dat de as van een van hun geliefden vermengd is met cementpoeder en kippenvoer. Wanneer de begrafenisondernemer een bezoekje krijgt van Street, blijken er wel meer vreemde dingen aan de hand te zijn. Street vertrouwt de man niet en besluit om de zaak tot op de bodem uit te spitten. Ondertussen heeft Streets nichtje Miki thuis bezoek van een inbreker gehad. Miki rekent erop dat Street de man ontmaskert en haar beschermt. En ten slotte heeft inspecteur Aaron Hauser, Streets vriendje, zijn handen vol met de moord op een dertienjarige jongen. Wanneer plots het lijk van een negentigjarige man bij Miki thuis wordt aangetroffen, ontdekt Hauser dat er een verband is tussen beide moordzaken en Street.
Ook in De vreemde in ons midden kunnen we genieten van Williams' prettig lezende schrijfstijl. Het personage van Keye Street neemt zichzelf, haar miserabele leven en haar omgeving niet altijd even serieus, wat enkele humoristische passages oplevert. Met cynisme ploegt Street zich door het leven, terwijl ze blijft hunkeren naar die ene verboden druppel alcohol. Het maakt Street tot een personage met haar eigen sterktes en zwakheden, wat haar sympathiek maakt en het verhaal luchtig houdt. Daarnaast besteedt Williams ook voldoende aandacht aan de uitwerking van de andere personages, zodat ze een wereld weet te scheppen die echt aanvoelt, ook al zijn niet alle personages gevrijwaard van de nodige clichés (bijvoorbeeld de marihuana rokende maar haast autistisch geniale computergekke collega van Street).
Het enige minpunt is dat Williams de ontknoping nogal snel afwerkt. Ze bouwt het verhaal geduldig op met een vrij lang aanloop, maar daarna jaagt ze het einde er met een rotvaart door. Daardoor blijven enkele vragen onopgelost. Al bij al weet ze met De vreemde in ons midden het goede van Een onverwacht genoegen toch te bevestigen.


Amanda Kyle Williams, De vreemde in ons midden, De Fontein Utrecht, 2013, 318 p., € 18,95. ISBN 9789026195112. Vert. van: Stranger in the room door Kris Eikelenboom. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Confituurwijk

Femke Vindevogel

De dood en het voorjaar

Mercè Rodoreda

De grote angst in de bergen

Charles-Ferdinand Ramuz

Een kamer met een tafel en schrijfgerei

Ivo van Strijtem

Het nabestaan van Anna Portier

Judith Maassen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

De vloek van de vliegende Olifantes

Kate DiCamillo

De wolf komt echt niet

Myriam Ouyessad, Ronan Badel (ill.)

Haast

Stéphane Servant, Rébecca Dautremer (ill.)

Ik mis me. Boek bij de film Nous Trois

Wally De Doncker

Wolinoti, het houten kind

Dimitri Leue, Vanessa Verstappen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri