Misdaad

Sue Grafton: W staat voor wild

door Karen Vandyck

Een van de langstlopende detectivereeksen komt binnen een aantal jaar aan zijn einde: nog drie letters te gaan en dan is de alfabetreeks van Sue Grafton compleet. Maar eerst is er nog W staat voor wild, het 23ste deel uit de reeks rond privédetective Kinsey Millhone.
Herkenbaarheid is één van de grote troeven van de boeken uit de reeks. Na 23 verhalen begint de lezer de hoofdpersonages heel goed te kennen en dus moet je weer glimlachen als Kinsey haar zwart-jurkje-voor-alle-gelegenheden weer tevoorschijn haalt of haar ruim negentigjarige buurman en huisbaas Henry weer eens om raad vraagt. Steeds terugkerend zijn ook Kinseys desastreuze liefdesleven (in dit boek brengt Robert Dietz haar nog eens een bezoekje) en de moeilijke band met haar familie. De familierelaties worden in W staat voor wild echt getest wanneer het lichaam van de dakloze Terrence Dace op het strand van Santa Teresa wordt gevonden. In de broekzak van de man treffen de hulpdiensten een briefje met Kinseys telefoonnummer aan. Tot haar grote verbazing wordt ze aangesteld als executeur van Terrences testament waarin ze als enige erfgenaam wordt genoemd. Blijkbaar was Terrence een ver familielid en een goede vriend van haar vader. Enig probleem is dat de kinderen van de overledene niet erg blij zijn met de plotse aankomst van hun verre nichtje. Het gaat immers om een bedrag van ruim 500.000 dollar… Bijna tegelijkertijd met de dood van Terrence wordt ook het lijk van privédetective Pete Wolinsky gevonden. De man is bezweken aan een schot, en liet zijn omgeving met heel wat vragen achter. Niet alleen was Wolinsky zo goed als bankroet, maar hij was ook een grootschalige fraude met een testonderzoek naar afkickmeditatie op het spoor. Samen met Robert Dietz, een van Wolinsky’s schuldeisers, probeert Kinsey te reconstrueren waarom Wolinsky is neergeschoten.
Doordat de serie tijdsmatig niet is mee geëvolueerd met de reële tijd, speelt W staat voor wild zich af in 1988. Dus geen gsm’s of computers, maar antwoordapparaten, walkmans en detectives die de voortgang van hun onderzoek neerpennen op ouderwetse systeemkaarten. Dat geeft de serie een leuk melancholisch tintje. Fans van de serie kunnen op beide oren slapen: Kinsey Millhone is ook in W staat voor wild haar charmante cynische zelve. En ook dit boek is een spannende detective met sterk uitgewerkte personages, zonder onnodig bloedvergieten en geweld, en geschreven in Graftons heerlijk licht humoristische schrijfstijl. Je zou haast wensen dat er meer dan 26 letters in het alfabet waren.

Sue Grafton, W staat voor wild, Boekerij Amsterdam, 2014, 431 p., € 22,95. ISBN 9789022569986. Vert. van: W is for wasted door Jacques Meerman. Distributie: Lannoo

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri