Misdaad

Max Barry: Lexicon

door Karen Vandyck

Lexicon opent met een veelbelovende, spannende en intrigerende scène. De lezer is er getuige van hoe ene Will Parke in de toiletruimte van een luchthaven overmeesterd en ondervraagd wordt door twee mysterieuze mannen. Zij stellen hem onbeduidende vragen als: ‘Hou je van honden of van katten?’, ‘Wat is je favoriete kleur?’ of ‘Waarom heb je het gedaan?’ De verbaasde Will krijgt daarna te horen dat hij ‘immuun’ is, maar voor wie of wat weten we niet. Daarna springt het verhaal naar de jonge straatgoochelaar Emily Ruff, die wordt benaderd door een school waar mensen worden onderwezen in overtuigingskracht en opgeleid worden tot ‘dichters’. Het mag duidelijk zijn dat Lexicon zich afspeelt in een wereld die niet helemaal is zoals wij hem kennen.
Een uitstekend basisidee van de Australische auteur Max Barry. In zijn wereld zijn woorden gevaarlijke wapens die in handen van de verkeerden letterlijk fataal kunnen zijn. Lexicon is dus een sciencefictionverhaal, een genre waarin de wetten van de logica weleens meer getart worden, maar Barry geeft helaas geen afdoende antwoord op de waarom-vraag. Waarom gebeurt dit alles en waarom bestaan er ‘dichters’? De auteur haalt meermaals het verhaal van de toren van Babel aan, maar in tegenstelling tot dit Bijbelse verhaal krijgen we van de auteur geen duidelijke reden voor de gebeurtenissen. Het maakt dat je met een onbevredigend gevoel achter blijft.
Wat bijdraagt tot de spanning van het boek is dat Barry heel lang in het midden houdt wie er eigenlijk de goeie- en de slechteriken zijn. Je bent aanvankelijk geneigd om te supporteren voor de arme Will die door onbekende mannen brutaal wordt aangepakt, maar is Will echt wel zo onschuldig als hij beweert? En is hij misschien toch een bedreiging voor iets? Maar voor wat dan? Barry schept voortdurend verwarring en Lexicon wordt snel een boek waar je je hoofd goed moet bij houden. De meeste personages hebben immers twee namen (hun geboortenaam en een schuilnaam die verwijst naar bekende dichters, zoals Woolf of Eliot) en Barry springt zonder aanduiding over en weer tussen heden en verleden. Er passeren heel veel namen, weetjes en informatie en dat bevordert de leesbaarheid van het boek niet. Naarmate Lexicon meer en meer vordert, is het steeds moeilijker om het overzicht nog te bewaren en Barry wordt ook steeds vager. Tot op een punt dat je niet meer weet wat er nu precies allemaal aan de hand is en wie nu eigenlijk met of tegen wie strijdt.
Barry’s vlotte en snelle schrijfstijl maken nog wel iets goed, maar Lexicon is helaas niet de topper die op de achterflap aangekondigd werd (‘Ik daag iedereen uit om de eerste bladzijde te lezen en dan niet door te gaan tot de laatste.’), en dit ligt vooral aan de uitwerking van het in se interessante basisidee.

Max Barry, Lexicon, Luitingh-Sijthoff Amsterdam, 2014, 382 p., € 19,95. ISBN 9789024564033. Vert. van: Lexicon door Inge Boesewinkel / Anne-Marieke Buijs. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri