Misdaad

Val McDermid: De vervangster

door Karen Vandyck

De vervangster neemt de draad op waar Moment van afscheid, het vorige deel in de reeks rond profielschetser Tony Hill en rechercheur Carol Jordan eindigde. Seriemoordenaar Jacko Vance heeft dood en vernieling Haar teamleden zijn elders aan de slag en hebben nog maar weinig contact met elkaar. Jordans voormalige rechterhand Paula McIntyre, begint haar nieuwe baan als assistent van inspecteur Alex Fielding meteen met een gruwelijke moordzaak. Forensisch onderzoek van het lijk toont aan dat een jonge vrouw eerst enkele weken werd gevangen gehouden en gefolterd voordat ze in elkaar werd geschopt en gedumpt. Dan verdwijnt ook Bev McAndrew, een goede vriendin van Paula en haar partner Elinor Blessing.
Het is mogelijk om De vervangster te lezen zonder enige voorkennis van de reeks, Val McDermid licht de onwetende lezer voldoende bij, maar toch is het handig de voorgaande zeven delen te lezen. Tony Hill en Carol Jordan hebben immers een complexe voorgeschiedenis waarop de hele serie steunt. De twee lijken definitief vervreemd van elkaar en De vervangster draait rond de manier waarop beide personages met het verlies van de ander omgaan. Jordan heeft zich volledig teruggetrokken uit het openbare leven en verbouwt de villa van haar door Vance vermoorde broer. Hill daarentegen heeft nog contact met McIntyre, maar lijkt vooral te verkommeren op zijn woonboot. Het is geen grote verrassing dat de wegen van Hill en Jordan toch weer kruisen, met de nodige emoties en verrassingen. Fielding merkt immers dat de slachtoffers van de moordenaar wel heel erg op Jordan lijken, en wanneer DNA op de vest van het eerste slachtoffer gevonden wordt, ziet ze maar één verdachte: Tony Hill.
In De vervangster treedt brigadier Paula McIntyre definitief op de voorgrond, maar ook de relatie tussen Hill en Jordan krijgt nog ruim voldoende aandacht om de fans gerust te stellen. Hoewel McIntyre qua karaktertekening nog lang niet zo diep is uitgewerkt als de twee protagonisten, is ze een frisse verschijning en is het interessant hoe het personage in dit boek meer body krijgt. Ook McIntyres privéleven komt aan bod als de veertienjarige zoon van McAndrew bij haar en Elinor wil blijven. Dat zorgt voor twijfel, want is ze wel in staat om voor een tiener te zorgen?
Er zitten een beetje te veel toevalligheden in het verhaal om helemaal van een topthriller te kunnen spreken, maar McDermid blijft zeker een van de betere schrijvers uit het genre. Een beetje jammer is de titel van de Nederlandse vertaling: de oorspronkelijke Engelse titel Cross and Burn (naar het gezegde ‘the problem with bridges is knowing which ones to cross and which ones to burn’, zeer toepasselijk voor de situatie tussen Hill gezaaid in Jordans privéleven. Ze acht Hill hiervoor verantwoordelijk en heeft hem uit haar leven gebannen. Wegens besparingen werd bovendien Jordans speciale onderzoeksteam bij de politie van Bradfield opgedoekt. en Jordan in dit boek) dekt immers veel meer de lading van dit boek.

Val McDermid, De vervangster, Luitingh-Sijthoff Amsterdam, 2014, 414 p., € 19,95. ISBN 9789021810447. Vert. van: Cross and burn door Frank Lefevere. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

Meer besprekingen van Val McDermid


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Confituurwijk

Femke Vindevogel

De dood en het voorjaar

Mercè Rodoreda

De grote angst in de bergen

Charles-Ferdinand Ramuz

Een kamer met een tafel en schrijfgerei

Ivo van Strijtem

Het nabestaan van Anna Portier

Judith Maassen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

De vloek van de vliegende Olifantes

Kate DiCamillo

De wolf komt echt niet

Myriam Ouyessad, Ronan Badel (ill.)

Haast

Stéphane Servant, Rébecca Dautremer (ill.)

Ik mis me. Boek bij de film Nous Trois

Wally De Doncker

Wolinoti, het houten kind

Dimitri Leue, Vanessa Verstappen (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri