Vertaald proza

Abigail Tarttelin: Golden boy

door Kyra Fastenau

Het uitgangspunt van Abigail Tarttelins Golden boy is redelijk bizar. Hoofdpersonage Max Walker is een stereotiepe populaire jongen: rijke ouders, een rist vriendinnetjes, aanvoerder van het voetbalteam, excellente cijfers en ook nog eens leuk om te zien, kortom een ‘golden boy’. Maar Max verbergt een geheim: hij is interseks, d.w.z. hij heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. En dat niet alleen: meteen in het eerste hoofdstuk wordt hij vaginaal verkracht door zijn beste vriend en raakt daarbij zwanger — precies wanneer zijn vader campagne voert voor een plek in de gemeenteraad en de paparazzi azen op een schandaal.
Wie denkt aan een roman over interseksualiteit, die zegt: Middlesex van Jeffrey Eugenides. Dat zijn grote schoenen om te vullen, en Tarttelin treedt niet in zijn voetsporen. Middlesex is een gelaagde roman, waarbij het thema interseksualiteit op een literaire manier benaderd wordt (Eugenides verwerkt het in zijn vertelstem, koppelt het aan migratie en grijpt terug op de Griekse mythologie); Golden boy is eerder een typische probleemroman over een centrale gebeurtenis (zwangerschap als gevolg van verkrachting) die zich afspeelt in een beperkte setting (het gezin) en binnen een kort tijdsbestek (een schooljaar).
Binnen dat beperkte kader zijn de personages psychologisch gezien verrassend goed uitgewerkt. Niet alleen Max, maar ook de overige vertellers: zijn broertje Daniël, zijn vriendinnetje Sylvie, zijn ouders en de huisarts. Elk hebben ze hun eigen dilemma’s, die vaak gelinkt zijn aan het centrale probleem van Max’ zwangerschap (zo worstelt huisarts Angie met haar geheimhoudingsplicht), en ook zijn ze niet zo vlak als ze in eerste instantie lijken (de afstandelijke vader blijkt bijvoorbeeld toch een warme kant te hebben). Deze aanpak, waarbij niet alleen het getroebleerde hoofdpersonage, maar ook zijn omgeving aan het woord komt, kennen we uit R.J. Palacio’s Wonder, en hij werkt bijzonder goed: niet alleen krijgt het verhaal zo diepgang (omdat het probleem vanuit verschillende visies bekeken wordt), maar ook lucht. Als lezer ben je blij dat de jeremiades van Max af en toe onderbroken worden door de humor van Daniël of Sylvie.
Want Max piekert wat af: of hij zijn ouders moet inlichten, of hij een abortus en/of geslachtsoperatie moet ondergaan, of Sylvie hem geen freak zal vinden... Niet bepaald zaken waar iedere tiener mee worstelt, maar desondanks leest Golden Boy als een doorsnee probleemroman. Onder de oppervlakte sluimeren namelijk de aloude issues uit de young adult-literatuur: de ontworteling aan de ouders, het leren om eigen keuzes te maken, verliefdheid en de eerste ervaringen op seksueel vlak (hoewel die laatste hier natuurlijk wel een stuk gecompliceerder liggen dan in een doorsnee adolescentenroman). Stilistisch is Golden Boy bovendien geen hoogvlieger: hoewel het boek vlot wegleest, mist het beeldtaal, motieven en andere stijlfiguren om het naar een hoger niveau te tillen. En hoewel de personages beklijvender zijn dan in een roman van pakweg Carry Slee, hebben ze geen opvallende vertelstemmen. Dat maakt Golden Boy een boek dat je met plezier uitleest, maar niet oppakt voor een tweede leesbeurt.

Abigail Tarttelin, Golden boy, Luitingh-Sijthoff Amsterdam, 2014, 415 p., € 19,95. ISBN 9789021808390. Vert. van: Golden boy door Tineke Funhoff. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri