Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, MEI 2016

Jaap Robben en Benjamin Leroy (ill.): Suzie Ruzie en de stinkvinger

door Jan van Coillie

4+ - Ze zijn populair in recente kinderboeken: de ondernemende, ondeugende en vieze bengels. Jaap Robben en Benjamin Leroy vergroten het type uit in de figuur van Suzie Ruzie. Die uitvergroting is meteen zichtbaar Suzies kolossale ogen, waarmee ze nieuwsgierig de wereld in kijkt, of naar het puntje van haar neus.

Auteur en illustrator maakten eerder als naam door de combinatie van ongebreidelde fantasie en speelse taal in onder meer het prentenboek De zuurtjes en de dichtbundel Als iemand ooit mijn botjes vindt. Met hun twee nieuwe kartonboekjes mikken ze op peuters. In ritmische, rijmende regels en kleurrijke prenten vol speelse details brengen ze Suzie krachtig tot leven.

Suzie en de stinkvinger begint met een moment van verveling: het regent en opa slaapt. Op de drukke illustratie valt echter weer van alles te ontdekken: uitgeknepen tubes verf overal, een getekende bril op opa’s gezicht, een omgevallen kopje koffie, een muis die verlekkerd het gevallen koekje opmerkt én beer met dichtgenaaide buik, duidelijk hersteld van de zwaardsteek uit het vorige boek. Lang duurt de verveling niet. Suzie krijgt een fantastisch idee, ze verzint een spelletje met haar hond: ‘Raad eens wat je ruikt’. De hond maakt het Suzie veel te gemakkelijk en na drie keer moet hij ruiken en raden. Terwijl de hond de pootjes voor zijn ogen houdt, staat Suzie met haar rug naar de kijker, zodat die het raden heeft naar wat ze aan het doen is. Wat de hond ook zegt, het is allemaal fout en zelfs haar tips helpen niet. Alleen staat vast dat Suzies vinger stinkt. Natuurlijk mag de kijker mee raden. Als die eenmaal samen met hond te zien krijgt waar ‘het stankje’ vandaan komt, heeft Suzie al een volgende spelletje klaar. Hond ligt uitgeteld op de vloer. De kijker echter ziet meer dan hond en kan zich alvast verkneukelen, uitkijken naar een volgend verhaal of … terug bladeren. Want ook een tweede of derde keer kun je volop genieten van het fantasierijke spel tussen tekst en prenten waar zelfs de slapende opa deel van uitmaakt. 

Haarlem : Gottmer 2016, [26 p.] ill. ISBN 9789025761653 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri