Misdaad

BOEKEN NR. 9, AUGUSTUS 2016

Hilde Vandermeeren: Scorpio

door Jooris van Hulle

In 2013 maakte Hilde Vandermeeren, die als auteur van jeugd- en kinderboeken een vaste plaats had weten te verwerven binnen het landschap van de Vlaamse literatuur, met Als alles duister wordt de overstap naar het thrillergenre. De roman was meteen goed voor de Hercule Poirot Publieksprijs en kwam ook op de longlist voor de Diamanten Kogel terecht. Met Scorpio is ze inmiddels aan haar vierde thriller toe.  
 
De roman speelt zich grotendeels af in Duitsland, meer precies in Berlijn en Potsdam, met vertakkingen naar Parijs en Polen. In Parijs bv. zoekt hoofdfiguur Michael, die als huurmoordenaar-van-dienst binnen de organisatie Scorpio een vrouw en haar zoontje moet ombrengen, op zeker moment zijn toevlucht in het illegale gedeelte van het Parijse riolenstelsel. De beschrijving van deze lugubere ‘uitstap’ doet terugdenken aan Zwanenzang van Frank Thilliez, een intrigerende roman over bioterroristen die - letterlijk dan - ondergronds zijn gegaan en via het darknet (een gegeven dat ook in Scorpio meespeelt) data uitwisselen om hun criminele opzet waar te maken.  
 
Bij het schrijven van dit boek had Hilde Vandermeeren in de eerste plaats de bedoeling door te dringen in de psychologische drijfveren van een huurmoordenaar. Wat mensen ertoe beweegt een beroep te doen op een huurmoordenaar, komt, zoals Michael beweert, hierop neer:  
 
‘Er zijn veel uiteenlopende motieven voor een huurmoord: jaloezie, hebzicht, wraak, misschien was je ooit getuige van een of ander louche zaakje zonder dat je het zelf besefte, of heb je ooit iemand tegen je in het harnas gejaagd.’  
 
Verrassend in de ontwikkeling van de plot is het feit dat Vandermeeren met haar hoofdfiguur de grens opzoekt van wat haalbaar is om – hoe dan ook – met zichzelf in het reine te blijven. Samengevat komt het hierop neer: kan Michael, die met zijn verleden worstelt omdat hij in de jaren tachtig zijn vriend Janek niet heeft kunnen redden toen ze beiden opgesloten zaten in een Poolse jeugdgevangenis, een kind ombrengen? Koste wat het kost wil hij het kind redden dat hij moet doden.  
 
Op dit niveau ontwikkelt Vandermeeren haar tweede verhaallijn: het huwelijk van Gaelle en Bernd dreigt definitief op de klippen te lopen. Zelf worstelt Gaelle – spiegelmotief met het verleden van Michael – met een schuldgevoel omdat zij haar zoontje Lucas direct na diens geboorte niet de nodige aandacht heeft kunnen geven vanwege een postnatale depressie. Wie uiteindelijk op het idee is gekomen Scorpio in te schakelen, waarom dit gebeurd is, hoe schijn en werkelijkheid, (onterechte) vermoedens en verrassende wendingen in elkaar haken: het maakt alles bijeen van Scorpio een bijzonder sterke roman, waarin de spanning gaandeweg wordt opgedreven en nergens een loopje wordt genomen met wat zich hier en elders, nu en vroeger kan en kon afspelen.
 
Amsterdam : Q, 2016, 318 p. ISBN 9789021402420 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

2050. Gedichten

Peter Verhelst

Het bekroonde proza van Jesmyn Ward

Black Lives Matter

Het huis van de dichter

Herman Leenders

Het leven van de geest

Hannah Arendt

Stemvorken

A.F.Th. van der Heijden

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Brons / Onder de golven

Linda Dielemans, Sanne te Loo (ill), Djenné Fila (ill.)

De nacht van Ronke

Jef Aerts, Marit Törnqvist (ill.)

De roos uit het beton

Angie Thomas

Groot Biegel sprookjesboek

Paul Biegel, Charlotte Dematons (ill.)

Zonder titel

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri