Misdaad

BOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

John Hart: Weg zonder genade

door Karen Vandyck

Na dertien jaar gevangenschap komt Adrian Wall vrij. Wall, indertijd een gerespecteerd politieman, werd veroordeeld voor de moord op Julia Strange. Wanneer Wall de gevangenis uitkomt, loopt hij recht in de armen van Gideon Strange, de inmiddels veertienjarige zoon van Julia, die de dood van zijn moeder wil wreken. Er ontstaat een vuurgevecht waarbij Gideon zwaargewond raakt en Wall meteen de aandacht van de politie trekt. En dat is slecht nieuws voor Wall want slechts één iemand geloofde destijds in zijn onschuld: zijn collega Elizabeth Black. Ondertussen is Black opgeklommen tot rechercheur en kampt ze met haar eigen problemen wanneer ze tijdens een ontvoeringszaak de twee daders neerschiet. Interne zaken start een onderzoek naar de precieze omstandigheden van het schietincident. En wanneer in een kerk het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden, zijn er twee vragen mogelijk. Is Wall opnieuw aan het moorden geslagen, of is hij destijds onterecht veroordeeld en loopt de echte dader nog vrij rond?
 
John Hart is een ervaren en meermaals gehuldigd schrijver. Weg zonder genade is de zesde thriller van deze voormalige bankbediende, beurshandelaar en advocaat. Hart is de enige auteur die erin slaagde met twee opeenvolgende boeken de Edgar Award te winnen (resp. Gevaarlijke onderstroom in 2007 en Onschuld in 2009). Behoorlijke adelbrieven om voor te leggen en ook Weg zonder genade stelt niet teleur. De eerste hoofdstukken zijn heel sterk en hoewel Hart het hoge niveau van het begin niet helemaal kan doortrekken in de rest van het boek, weet hij met zijn vlotlezende, heel beschrijvende schrijfstijl de interesse van de lezer in het hele boek vast te houden. De auteur neemt met bijna 500 bladzijden ruim de tijd om het verhaal te vertellen en zijn plannen te ontvouwen. Maar ondanks de omvang van het boek gebeurt er niet zo heel veel. Actie is vrij schaars en Hart houdt het tempo redelijk laag.  
 
Centraal staan de personages Elizabeth Black en Adrian Wall en hun onderlinge relatie, maar ook Blacks familie en collega’s komen aan bod, net als de nabestaanden van Walls slachtoffers. Je moet er wel een beetje het hoofd bijhouden om de gebeurtenissen te blijven volgen en mogelijke verdachten niet uit het oog te verliezen. Het enige minpuntje van het boek voor mij is het einde. Dit voelt een beetje geforceerd aan en de motieven van de dader zijn niet in verhouding tot zijn daden. Toch biedt Weg zonder genade een paar uurtjes heerlijk spannend leesgenot en John Hart is zeker een schrijver om in de gaten te houden.
 
Amsterdam : Luitingh-Sijthoff 2016, 479p. Vert. van Redemption road door Henny van Gulik. ISBN 9789024572977 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer

Het verlichte hol

Max Blecher

Melancholie I

Jon Fosse

Mooi doodliggen

A.F.Th. Van der Heijden

Onder de Drachenwand

Arno Geiger

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2019

Ans & Wilma verdwaald

Alice Reijs, Ariane van Vliet, Kaatje Vermeire (ill.)

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Hoi, ik ben een lijn. De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut / Hoi, jij bent een ontwerper. Een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst

Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten / Hannah Piksen en Annemiek Snelders

Van liefde en verlangen

Imme Dros, Harrie Geelen (ill.)

Zo kreeg Midas ezelsoren. De mooiste metamorfosen van Ovidius

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri