Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Maranke Rinck, Martijn van der Linden (ill.): Constant. Spelen in Nieuw Babylon

door Jan Van Coillie

7+ - Constant. Spelen in Nieuw Babylon is al het zeventiende deel in de reeks kunstboeken van het Gemeentemuseum Den Haag, in samenwerking met uitgeverij Leopold. Na boeken over onder meer Kandinsky, Mondriaan, Ensor en Karel Appel is dit opnieuw een bijzonder aantrekkelijk boek voor jonge en oudere kunstliefhebbers.
  Zoals zoveel grote kunstenaars had ook Constant Nieuwenhuys veel gemeen met kinderen, niet het minst een wilde fantasie en een voorkeur voor felle kleuren. Het boek begint trouwens met Constant als kind. Hij springt meteen in het oog met zijn oranje pul en zijn blauwe broek in een grijze stad met grijze mensen. Ook zijn glimlach contrasteert met de sombere gezichten van de anderen. De tekst vertelt dat niemand tijd heeft om te spelen, behalve Constant. De volgende prent is een en al kleur en speelsheid: Constant schildert er in de kinderlijke Cobra-stijl fantasierijke figuren.
 
Op de volgende prent nemen de lijnen het over, wanneer Constant begint te dromen over een nieuwe wereld. Op de dubbele pagina lijkt zijn visioen de sombere, grijze wereld van de mensen te zullen overspoelen. De kunstenaar nodigt de anderen uit om mee te spelen, maar ze moeten werken en hun kinderen moeten naar school. Dan trekt Constant op reis en ver weg vindt hij plaatsen waar mensen zorgeloos en vrolijk door het leven gaan. Hij besluit een nieuwe stad te ontwerpen, waar mensen en dieren echt vrij kunnen spelen en leven, zonder te hoeven werken. Een stad ook zonder schotten, voortdurend in beweging, het Nieuwe Babylon: ‘Geen dag zag er hetzelfde uit. Het leven was spannend. Zinderend, als de zomerzon.’
 
In zijn schilderijen verwerkt Martijn van der Linden figuren en motieven uit het werk van Constant Nieuwenhuys, die hij een persoonlijke toets geeft. Het levert intrigerende combinaties op, vol speelse details en getuigend van een grenzeloze verbeelding. Je kunt eindeloos verdwalen in dit nieuwe Babylon, meevaren met de grappige figuren in hun gammele bootjes, de talloze ladders en trappen beklimmen, steppen of fietsen, glijden of zweven. Fascinerend zijn ook de stadsplannen of kaarten die door de schilderijen heen schemeren.
 
Het valt te merken dat illustrator en auteur een koppel vormen: tekst en tekeningen spelen perfect op elkaar in. Er zit ook een duidelijke lijn in het verhaal, waarbij Constants droom zich bladzijde na bladzijde verder ontvouwt. De tekst is ritmisch en klankrijk. Korte en langere zinnen wisselen elkaar goed af. Herhalingen van woorden en klanken zorgen voor extra voorleesplezier: ‘En de dieren. De wilde dieren. Ze zwierven, net als de mensen. Op grote open plekken, door bossen en velden. Volkomen vrij.’ Dit boek doet je dromen en zet je ertoe aan om na te denken over Constants droom dat ooit misschien alle mensen een kunstwerk van hun leven zullen maken.
 
Amsterdam : Leopold 2016, 28 p. + ill. ISBN 9789025870515 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri