Indiaas Engelse literatuur

BOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Mohsin Hamid: Onbehagen en beschaving

door Kris van Zeghbroeck

Mohsin Hamid (1971) werd geboren in Lahore binnen een familie uit de Pakistaanse middenklasse die hem naar de Verenigde Staten stuurde voor zijn opleiding. Hij studeerde aan Princeton University (Internationale betrekkingen) waar hij creative writing volgde bij Toni Morrison. Hamid promoveerde aan de Harvard Law School met zijn tot nu toe onvertaalde debuutroman Moth Smoke (2000) als thesis, bekroond met de Betty Trask Award (2001) voor beste debuut.

De shortlist van de Booker Prize voor The Reluctant Fundamentalist (2007, vert. De val van een fundamentalist) lanceerde hem internationaal met het verhaal van de Pakistaan Changez (een high-flying consultant, afgestudeerd aan Princeton), die de ontwikkelingen in de Verenigde Staten na de aanslag van 9/11 en zijn uitzichtloze relatie met een rijke New Yorkse niet kan verwerken en terugkeert naar Pakistan.

Zijn volgende roman, het satirische zelfhulpboek How to Get Filthy Rich in Rising Asia (2013, vert. Hoe word je stinkend rijk in het nieuwe Azië) is ‘een humoristisch verslag van de cyclische levensloop van een jongen die rijk, verliefd, corrupt en weer arm wordt.’

Na zijn studies migreerde Hamid in 2001 van New York naar London, waar hij de Britse nationaliteit verkreeg en een gezin stichtte. Als mens, schrijver en journalist pendelt hij tussen Lahore, New York en Londen, wat weerspiegeld wordt in de Nederlandse ondertitel van zijn essayistische bundel Discontent and Its Civilizations (2014, vert. Onbehagen en beschaving : Berichten uit Lahore, New York en Londen). Het gaat om zo’n 36 journalistieke stukken over leven, kunst en politiek die eerder verschenen in onder meer The Observer, The New York Times, The Guardian en The Atlantic.

De gelaagde complexiteit van zijn romans ontbreekt in de korte stukken, maar het wisselende perspectief geeft vorm aan Hamids ‘hybride’ identiteit, opgebouwd uit een caleidoscopische verscheidenheid van sociaal-culturele invloeden. 

De Bezige Bij Amsterdam, 2016, 224 p. ISBN 9789023494386. Vert van: Discontent and its Civilizations door Joris Vermeulen. Distributie: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Confituurwijk

Femke Vindevogel

De dood en het voorjaar

Mercè Rodoreda

De grote angst in de bergen

Charles-Ferdinand Ramuz

Een kamer met een tafel en schrijfgerei

Ivo van Strijtem

Het nabestaan van Anna Portier

Judith Maassen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

De vloek van de vliegende Olifantes

Kate DiCamillo

De wolf komt echt niet

Myriam Ouyessad, Ronan Badel (ill.)

Haast

Stéphane Servant, Rébecca Dautremer (ill.)

Ik mis me. Boek bij de film Nous Trois

Wally De Doncker

Wolinoti, het houten kind

Dimitri Leue, Vanessa Verstappen (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri