Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Christophe Vekeman: Gezellig is anders

door Wim Naeyaert

Christophe Vekeman (1972) voltooit, na Ish Ait Hamou, als tweede de schrijversopdracht van Te Gek!?, een organisatie die psychologische problemen bespreekbaar wil maken. Die taboedoorbreking is eigen aan fictie: het was, is en blijft een uitgekiend middel om de maatschappij een ontnuchterende spiegel voor te houden.  
‘Sonja maakte mij duidelijk dat iedereen waanzinnig is. Dat elke vorm van normaliteit niet dan valse schijn is.’

Dit thema is ook op het lijf geschreven Vekeman, die in zijn literair werk onze hautaine houding als zijnde ultrarationele wezens al hekelde.

Deze 120 pagina’s tellende novelle is de observatie van cameraman Ralph, die met zijn beschouwingen grote menselijke vragen oproept. Ralph verliest zijn job en geraakt verstrikt in zijn eigen denkwereld.  

‘Gedreven door mijn afkeer en mijn haat jegens mijn medemensen ging ik ertoe over mij af te zetten tegen en zo groot mogelijke meerderheid van Vlamingen door te doen alsof ik sympathie gevoelde vóór of mij solidair wist mét elke minderheid die ik of de media konden verzinnen.’

Lang duurt het niet voor hij zich voorneemt om de waanzin van alle anderen te bestrijden met het ultieme wapen: de gezelligheid. Hilarisch is de daaropvolgende scène waar hij het koste wat het kost een weinig gesmaakt ‘koffietje’ gaat drinken. Hij probeert de muur die de serveuse door de jaren heen heeft opgetrokken te doorbreken met de vraag of zij er graag werkt, wat leidt tot een eerste ontnuchtering en een tweede, even weinig gesmaakt, koffietje. Toch probeert Ralph krampachtig vast te houden aan zijn waanzin:  

‘Waanzin is de normaalste zaak van de wereld, maar je moet een soort van waanzin vinden die goed bij je past. Waanzin die klópt. Die iets uitdrukt van wat je je diepste wezen zou kunnen noemen. Het tegenovergestelde van stress dus. Stress is waanzin die je door de maatschappij wordt opgedrongen.’

Daardoor richt Vekeman zijn pijlen geregeld op de actualiteit: de vluchtelingencrisis, de recente sterfgevallen van artiesten en hoe we schaamteloos mee omgaan, de talloze meninkjes van iedereen met een functionerend klavier en de verstrekkende vervreemding van elkander. Ook zijn spel met de opdracht van Te Gek!? doet vaak grinniken wanneer hij die clever opvoert in zijn fictionele wereld.

In een kort bestek is Vekeman alvast in zijn opzet geslaagd. In opdracht schrijven is een terrein met vele valkuilen maar daar springt hij met spitsvondigheid moeiteloos over. Een aanzet om het oeuvre van deze schrijver uit te spitten zijn fabelachtige zinnen als: ‘Elke bevrediging is een feest dat telkens weer abrupt gevolgd wordt door de kater van de vervulling en van het bevredigd zijn’. En daar staat Gezellig is anders bol van. 

Antwerpen : Manteau 2016, 118 P. ISBN 9789022332962. Distributie: WPG Uitgevers  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri