Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Mathijs Duyck: Woensdag

door Wim Naeyaert

Met Woensdag verschijnt het debuut van Mathijs Duyck in de Vlaamse letteren. Na zijn doctoraat in de letterkunde aan de Universiteit van Gent werkt Mathijs Duyck momenteel als onderwijzer Nederlands voor anderstalige jongeren. Woensdag trekt de aandacht door een enigmatische en spectaculaire achterflap: ‘Fred en Marjan springen uit een vliegtuig. Plots gaat er iets mis. Of was het zo gepland?’
  In medias res volgt de lezer de waaghalzerij van de reclamejongen Fred en de niet afgebakende Marjan. De geheimzinnige Fred monstert Marjan die een vrije vogel blijkt, de aanzet voor het verkennen van hun achtergrond is daarmee gegeven. We ontmoeten de vriendengroep van Fred en Marjan en die doet erg herkenbaar aan. De rollen die worden verdeeld in de meeste vriendengroepen zijn hier zodanig sterk aanwezig dat de lezer alleen daardoor al vaak moet glimlachen. Humor is dan ook een van de sterkste wapens van Mathijs Duyck: niet enkel de nietsontziende stand-up comedian Hans is een dankbaar personage maar ook de vele rake observaties en herkenbare ongemakkelijkheden ontlokken spontaan en zelfs hoorbaar gelach, wat zeldzaam is voor onze letteren. 
 
‘We kunnen elkaar maar beter allemaal met rust laten, geen oordelen vellen en gewoon achteroverleunen terwijl de meest diverse komieken van eigen kweek karrenvrachten middelmatige, lauwe woordenbrij in onze trog storten. En intussen liggen ieders verscheidene voorkeuren vreedzaam te gisten onder de warme zonnestralen van de menslievendheid, tot men ze niet meer kan onderscheiden, allemaal bijeengesmolten, ranzig bruin en geurend naar het putteke.’
 
Maar ook de zwaarte van wat overblijft tussen Fred en Marjan blijft plakken. Gevoelig en met een uitstekende timing bespeelt Mathijs Duyck zijn publiek. Humor en verdriet werken door herkenbaarheid, een aanknopingspunt voor de lezer, wat in deze roman uiterst tastbaar wordt. Krampachtig vasthouden aan wat verweerd is, is zo diepmenselijk weergegeven dat het contrast tussen de lichtheid van de humor en de zwaarte van dit verdriet de lezer alle kanten opjaagt. De roman eindigt met een nieuwe zaalshow van Hans die, net als deze roman, zijn publiek humor en diepte biedt. Waarna we de openingsscène hervatten en Fred en Marjan achterna duiken.
 
Als het door het voorgaande nog niet duidelijk is geworden: dit is een meer dan geslaagd debuut. De lezer wordt op menigerlei manieren bewogen door de auteur. De taal is fris en welgemikt, de humor is zowel volks als fijnzinnig net als de echte personages. Authenticiteit is een moeilijk maar dankbaar streven: net dat heeft Mathijs Duyck wonderwel bereikt. Ik daag de lezer uit om dit verhaal in meer dan drie zittingen uit te lezen.
 
Antwerpen : Manteau 2016, 221 p. ISBN 9789022332955. Distributie WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Blinde drift

Belinda Bauer

De rover

Robert Walser

Heel de tijd

Leo Pleysier

Onder een koperen hemel

Stefan Hertmans

Zeiseman

Martha Heesen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

De invloed van Gregie De Maeyer (1951-1998) op de (Vlaamse) jeugdliteratuur

‘Het wezen van de dingen vervaagt naarmate het zichtbaar wordt’

De slaapster en de spintol

Neil Gaiman, Chris Riddell (ill.)

Op zoek naar Stella

Gerda Dendooven

Rivieren

Peter Goes

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Bart Moeyaert

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri