Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Jane Harper: De droogte

door Karen Vandyck

Het Australische dorpje Kiewarra kreunt onder de droogte, die al meer dan twee jaren aanhoudt. Omdat Kiewarra vooral leeft van de inkomsten van zijn boerderijen met uitgestrekte velden, treft een nooit geziene crisis de inwoners. Dieren sterven, akkers drogen uit en de bewoners wachten wanhopig op de broodnodige regendruppels. Dat het voor de landbouwers geen fijne tijden zijn, wordt met een klap duidelijk wanneer Luke Hadler dood wordt aangetroffen in zijn pick-uptruck. In zijn huis vindt men zijn vrouw Karen en zijn zesjarige zoontje Billy neergeschoten. Enkel baby Charlotte heeft het bloedbad overleefd. Zelfmoord luidt de eerste conclusie van de politie, tot schok van heel Kiewarra.
 
Federaal agent Aaron Falk keert uit Melbourne terug naar Kiewarra om zijn jeugdvriend Luke Hadler te herdenken en zijn ontroostbare ouders te steunen. Dat valt bij sommige bewoners van het stadje niet in goede aarde aangezien Hadler jaren geleden plots samen met zijn vader uit Kiewarra verdween nadat de jonge Ellie Deacon verdronk. Falk was een van de verdachten, maar Hadler was zijn alibi. De nieuwe brigadier Raco heeft zijn twijfels over de zelfmoord van Hadler en vraagt Falk om wat langer in Kiewarra te blijven om de zaak samen te onderzoeken. Falk zit in een tweestrijd, enerzijds wil hij de naam van zijn oude vriend zuiveren, anderzijds voelt hij de vijandigheid van sommige bewoners.
 
De droogte is het thrillerdebuut van journaliste Jane Harper, die in haar kindertijd van Engeland naar Australië verhuisde. Harpers stijl is beeldend, haast filmisch, waardoor je de gebeurtenissen tijdens het lezen voor je ogen ziet afspelen. Je voelt ook de wanhoop en gelatenheid van de kleine gemeenschap die langzaamaan uiteenvalt door de spanningen die de aanhoudende droogte veroorzaakt. De opbouw van het boek is goed, verleden en heden worden afgewisseld zonder dat dit iets afdoet aan het tempo. De gebeurtenissen worden verteld door de ogen van Aaron Falk die als buitenstaander en verstoteling een innerlijke tweestrijd uitvecht. De personages lijken een beetje traag, maar daar zal de stekende hitte op het Australische platteland veel mee te maken hebben.
 
‘De boerderij had de dood al vaker gezien en de vleesvliegen waren niet kieskeurig. Zij zagen weinig verschil tussen een kadaver en een lijk.’ De intrigerende openingszinnen sleuren je meteen in het verhaal en maken duidelijk dat dit sterke debuut van Jane Harper het niet alleen moet hebben van zijn spanning als ook van de verzorgde schrijfstijl.  Harper werkt inmiddels aan een tweede deel rond Aaron Falk.
  
Amsterdam : Bruna 2017, 334 p. Vert. van The dry door Catalien en Willem van Paassen.
ISBN 9789400507432. Distributie: WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri