Vertaald proza

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Graeme Macrae Burnet: Zijn bloedige plan

door Kris van Zeghbroeck

De Schotse auteur Graeme Macrae Burnet  (1967) is geboren en getogen in Kilmarnock. Hij studeerde aan Glasgow University en haalde een Master of Letters aan St. Andrews University. Burnet woont in Glasgow. Hij was een tijd werkzaam voor de televisie, maar concentreert zich nu op zijn schrijverschap.

Burnet debuteerde met The Disappearance of Adele Bedeau (2014). Het boek kwam mede tot stand dankzij de financiële steun van de Scottish Book Trust New Writer’s Award (2013). Zijn tweede roman His Bloody Project (2015, vert. Zijn bloedige plan) betekende de internationale doorbraak voor Burnet, dankzij een nominatie voor de Booker Prize Shortlist 2016.

Burnet schrijft metatekstuele misdaadromans volgens het ‘boek-in-boek’-principe, het ene verhaal ingebed in het andere. Zo wordt The Disappearance of Adele Bedeau verteld door Manfred Baumann, de verdachte in de verdwijningszaak. De roman begint met een fictionele inleiding van de vertaler van een fictionele Franse roman uit 1982, die net in het Engels vertaald werd.

De historische misdaadroman Zijn bloedige plan neemt dan weer (naast andere gerelateerde publicaties als ‘Medische rapporten’) gedeeltelijk de vorm aan van een uitgave van de memoires van een moordenaar. Het verhaal speelt zich af in de late achttiende eeuw, wanneer Roderick Macrae gearresteerd wordt voor een gewelddadige driedubbele moord. De feiten lijken duidelijk, maar is hij effectief schuldig, en zo ja, is hij toerekeningvatbaar?

Die memoires zijn de sleutel tot de schuld van Roderick (Roddy) Macrae (vernoemd naar de schrijver) en ze worden gebruikt als een studietekst voor advocaten en psychologen, die inzicht willen krijgen in het brein van een moodenaar. Het metatekstuele spel van feiten en fictie en het wispelturige karakter van ‘de waarheid’ zorgen voor hoofdbrekens.

Graeme Macrae Burnet heeft de neiging om zijn romans langzaam te laten ontwikkelen, naar een volledig door de lezer gedragen einde of climax. In Zijn bloedige plan combineert hij elementen van detectiveverhaal en rechtbankdrama, van historische roman en karakterstudie in een overtuigende literair-psychologische thriller, die afwijkt van de courante misdaadverhalen.

Op de website van Creative Scotland stipt Burnet een paar van de uitdagingen aan die het schrijven van historische fictie met zich meebrengen:

‘What's often the hardest thing to research and the most important to get right, was the real minutia of how people lived then. The small details of what they ate, what they wore--the real day to day intricacies’.

‘Ultimately the key thing for me to get right was Roddy's prison narrative which is the real centre of the book. Writing a historical novel using the first person presents a challenge in itself as you have to really commit to the voice of your narrator’.

Graeme Macrae Burnet: Zijn bloedige plan, Hollands Diep Amsterdam, 2017, 303 p. ISBN 9789048838158. Vertaling van His Bloody Project door Anne Jongeling. Distributie: L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri