Documentaire Fotografie

Tim Dirven: Karkas

door Kris Van Zeghbroeck

Nog tot 07.01.2018 loopt in het Cultuurcentrum Mechelen de fototentoonstelling Karkas van de Belgische fotograaf Tim Dirven (1968). Hij staat op de drempel van zijn vijftigste verjaardag en blikt met de expo en het gelijknamige fotoboek terug op een carrière van vijfentwintig jaar. Dirven studeerde fotografie aan het Sint-Lucas Instituut (Brussel) en specialiseerde zich in documentaire fotografie aan het FAMU-Institute (Praag). Hij werkte een paar jaar als freelance fotograaf voor hij sinds 1996 voltijds aan de slag ging bij de krant De Morgen.

Vanuit zijn thuisbasis Brussel covert Dirven het Belgische nieuws. Maar doorheen de jaren maakte hij ook internationale fotoreportages voor De Morgen, internationale magazines en eigen projecten. Het gros van zijn werk is in zwart-wit, maar meer recent komt kleurenfotografie op de voorgrond in zijn oeuvre. Het fotoboek Karkas verbeeldt een ‘imaginaire reis van Noord naar Zuid’. Centraal staan intieme portretten van mensen, verspreid over de aardkluit, die zonder veel franje in het leven staan, die vaak leven om te overleven.

Documentaire fotografie met een sterke focus op de sociale dimensie, waar leven en dood sterk met elkaar verknoopt zijn. Beelden die de essentie weergeven, die doorgraven tot op het bot. Vandaar ook de metafoor van het ‘karkas’, de doorleefde basisstructuur van mens, dier en gebouw. Een structuur die ontvleesd wordt om een glimp te geven van wat het geheel overeind houdt. Toch is het karkas een invalshoek die, naast de vormgevende structuur van het leven, sterk de onvermijdelijk nakende dood projecteert: ‘ashes to ashes’.

Maar uiteindelijk is er ook spierweefsel en vlees en bloed nodig om mens en dier beweging, leven en hoop te geven. In die zin is het mensbeeld van Dirven eerder zwart ingekleurd. Hij profileert zichzelf als een zwerver, die steeds op zoek is naar de verwondering om zijn beelden vorm te geven. Die verwondering kan hij niet voor langere tijd vasthouden, zodat locaties relatief kort en zelden opnieuw bezocht worden. Dat maakt van Karkas een gedragen, betekenisvolle maar ontwortelde selectie die zich nestelt in een haast tijdloos verleden.

Tim Dirven: Karkas, Lannoo Tielt, 2017, 207 p. : ill. ISBN 9789401443890


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri