Natuurfotografie

Wildlife Photographer of the Year 2013: Portfolio 23

door Kris van Zeghbroeck

De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year heeft de voorbije 49 jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan 43.000 foto’s uit 96 landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar, runner-up en een aantal eervolle vermeldingen gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen. Zo krijgen we een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 23ste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden.

De laureaat van 2013 is de Zuid-Afrikaanse fotograaf Greg du Toit met ‘Essence of elephants’, een spookachtig beeld van olifanten aan een drenkplaats in Northern Tulli Game reserve (Botswana). Gefotografeerd vanuit een in de grond verzonken container tracht hij de energie en het bewustzijn dat hij voelt bij het observeren van olifanten, op het publiek over te dragen. De geluksfactor was het babyolifantje dat haastig voorbij de camera kwam gerend, gedeeltelijk doorzichtig door de trage sluitertijd. Deze foto was meteen ook de winnaar binnen de categorie dierenportretten.

Wie een idee wil hebben van welke gigantische bomen ooit het Noord-Amerikaanse continent domineerden, moet de piepkleine mannetjes zoeken onder en bovenin de liggend afgedrukte foto van een besneeuwde reuzesequoia (‘The President’s crown’) waarmee de Amerikaanse fotograaf Michael ‘Nick’ Nichols won in de categorie plantenwereld.

De Amoertijger en luipaard domineerden de Gerard Durrel Award for Endangered Species. De Japanse winnaar Toshiji Fukuda is een van de weinigen die zonder cameraval de Siberische tijger in het wild fotografeerde. Hij bracht daarvoor 74 dagen door in een observatiepost, met slechts een minieme kans op succes. Het resultaat is een van de mooiste beelden van de Amoertijger in het wild, tegen een indrukwekkend sneeuwlandschap met elementen van water, ijs en rots (Lazovsky Nature Reserve).

De Zuid-Afrikaan Brent Stirton is de laureaat in de categorie fotojournalist met een reportage over de illegale jacht op olifanten en de ivoorindustrie (klik hier voor laureaat Brian Skerry).

Wildlife Photographer of the Year : Portfolio 23, Natural History Museum London 2013, 160 p. : ill. ISBN 9780565093310


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri