Natuurfotografie

Wildlife Photographer of the Year: The Masters of Nature Photography

door Kris van Zeghbroeck

Eind 2014 is de Wildlife Photographer of the Year competitie aan haar vijftigste editie toe. Daarvan zijn bijna de helft van de bekroningen gedocumenteerd in de sinds 1990 jaarlijks verschijnende Portfolio-reeks. Maar daarnaast groeit sinds het nieuwe millennium de behoefte om een selectie van de doorheen de jaren bekroonde foto’s en fotografen in een aparte publicatie te belichten. Nu worden tien professionele fotografen die de competitie decennialang kleur gegeven hebben, in de schijnwerpers geplaatst. Elk van hen selecteerde tien foto’s die het best de kern van zijn oeuvre illustreren.

Hoewel de titel, Wildlife Photographer of the Year: The Masters of Nature Photography, de competitie als uitgangspunt neemt, lijkt het waarschijnlijk dat niet alle beelden eerder voor de wedstrijd geselecteerd werden. Het voordeel is dan weer dat de uitgave het wedstrijdgegeven overstijgt en ruimte geeft om een fotograaf in zijn kwalitatieve diversiteit te portretteren. Na een portret van de fotograaf, volgen telkens tien foto’s, elk met commentaar van de fotograaf afgedrukt op een dubbele bladzijde. Jim Brandenburg, David Doubilet, Pål Hermansen, Frans Lanting, Thomas D Mangelsen, Vincent Munier, Michael Nichols, Paul Nicklen, Anup Shah en Christian Ziegler worden hier voorgesteld.

Het resultaat is een prachtig, ruim gelay-out fotoboek. Wat de keuze van foto’s betreft staat een belangrijk aspect centraal: het voortdurend verleggen van de mogelijkheden om de natuurfotografie in al zijn dynamiek te tonen. Zo kon Doubilets split perspective om in één foto het wateroppervlak en de onderliggende biotoop in beeld te brengen, of Paul Nicklens onder het ijs zwemmende ijsbeer die in het water weerspiegeld wordt, niet ontbreken.

Wildlife Photographer of the Year : The Master of Nature Photography, Natural History Museum London 2013, 224 p. : ill. ISBN 9780565093150

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri