Natuurfotografie

Wildilfe Photographer of the Year 2016: Portfolio 26

door Kris van Zeghbroeck

De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year - georganiseerd door het Natural History Museum - heeft de voorbije 52 jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan veertigduizend foto’s uit bijna honderd landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde habitats of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden. De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde. Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar en een aantal finalisten gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen.

De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: planten, natuur in zwart-wit, gedrag bij zoogdieren, ongewervelden, amfibieën en reptielen, vogels, luchtfoto's, de onderwaterwereld, creatieve visies van de natuur, landschap, natuur en mens. Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën voor beste portfolio, fotojournalistiek (enkele foto en reeks), aankomend talent (18-26 jaar oud) en natuurlijk de Young Wildlife Photographer of the Year (geselecteerd uit de leeftijdscategorieën jonger dan 10, van elf tot veertien en van vijftien tot zeventien). De winnaars en finalisten brengen een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 25ste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.

Voor 2016 werd de Amerikaanse fotograaf Tim Laman met 'Entwined lives' bekroond tot overkoepelende winnaar. Laman werd tevens bekroond tot gedeelde winnaar in de categorie 'Wildlife Photojournalist' met een fotoreeks ('While the forest still stands') over orang-oetans, hun krimpende leefwereld door boskap en de opvang van de talloze wezen, waarvan de moeders gedood zijn door stropers. Het gros van die jongen zal later nooit in het wild uitgezet worden, omdat ze in gevangenschap de specifieke vaardigheden missen die ze normaal gedurende meer dan tien jaar van hun moeders leren. Een van de foto's uit de reeks toont hoe een jong nieuwsgierig observeert welke bloem haar moeder eet. De bekroonde foto 'Entwined life' toont de stam van een tropische boom die boven het bladerdek uitsteekt, vervlochten met de wortels van een wurgvijg. Een jong mannetje klimt in vogelperspectief langs de wortels naar boven om zich tegoed te doen aan de vijgen. Volwassen orang-oetangs beschikken over een mentale kaart met locaties en tijdstippen om rijp wild fruit te vinden dat cruciaal is voor hun overleven. De foto toont symbolisch hoe het voortbestaan van deze mensapen met hun bosbiotoop verbonden is. Tim Laman is al een paar deceniia een vaste waarde binnen de competitie met talloze nominaties. In 2014 won hij de Portfolio Award met een prachtige reeks over paradijsvogels.

De andere winnaar in de categorie 'Wildlife Photojournalis' is de Brit Charlie Hamilton James met de fotoreeks 'Vultures: circling calamity'. De Afrikaanse gierenpopulatie gaat sterk achteruit met zeven van de elf soorten op de lijst van bedreigde of sterk bedreigde dierensoorten. Er is sprake van een terugval van 70 tot 97 procent gedurende de laatste 50 jaar. Verregaande vergiftiging en stroperij vormen een bedreiging voor een van de belangrijkste gespecialiseerde opruimdiensten uit de natuur. Ze zijn efficient in het opruimen van kadavers en hun ijzeren maag bevat zuren die ziekten als cholera en hondsdolheid neutraliseren. Krachtig gif, dat gebruikt wordt door veehouders om roofdieren te elimineren of stropers om olifanten voor ivoor te doden, laten onbehandelde gieren kansloos. Meer dan zestig procent van de gedode gieren zijn vergiftigd en andere vinden hun weg als traditioneel medicijn. De opvang, behandeling en opvolging van gieren staan centraal in deze fotoreeks. Een andere foto van Hamilton James werd genomineerd in de categorie zoogdieren. Een episch shot van een grizzly die raven wegjaagd van zijn smakelijke bizonprooi, terwijl de vogels opfladderen tegen de magische achtergrond van het Grand Tetons gebergte. Het tijdloze wilde Westen bij uitstek.

Wildilfe Photographer of the Year : Portfolio 26
, Natural History Museum London, 2016, 160 p. : ill. ISBN 9780565093952  

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri