Nederlands proza

Marcel Möring: Eden

door Jooris van Hulle

De roman Eden is het sluitstuk van een drieluik, waartoe verder behoren de romans Dis  (2006) en Louteringsberg (2011). In Eden ontwikkelt de auteur twee verhaallijnen die in de slothoofdstukken ingenieus in elkaar verstrengeld worden. Er is vooreerst het verhaal van Niekas (‘Niemand’), een jongen die in een ver verleden geboren wordt in een bos in een anoniem dorp, ‘het was een plek waar houthakkers, kolenbranders en pelsjagers waren neergestreken’.
 
Aanvankelijk geleid door de verhalen die de oude Jakub hem vertelt, groeit in hem, over de grenzen van tijd en ruimte heen, het verlangen een antwoord te formuleren op de vraag naar de uiteindelijke zin van het leven. In een breed uitdijend verhaal voert Möring de lezer mee door de deining der tijden, van de Middeleeuwen tot en met onze huidige moderne tijd. Niekas, die zich later Schwarz noemt, trekt als de eeuwige zwerver (de wandelende jood als motiefgegeven) van hot naar her, met in het brandpunt van zijn verhaal de zoektocht naar het ‘Boek van Raziël’, het boek dat Adam bij de verdrijving uit het paradijs( het ‘Eden’ uit de titel) uit handen van een engel ontvangen zou hebben om hem bij te staan in zijn onderneming de tijd het hoofd te bieden. Op een weloverwogen manier verbindt Möring aan zijn Niekas-verhaal dat van een aantal personages dat zijn levensloop kruist.

In een tweede verhaallijn treedt Mendel Adenauer naar voren (het personage dat reeds meespeelt in Mörings debuutroman Mendels erfenis). Hij is psychiater en geeft op gezette tijden commentaar bij wat hij doet en vooral dan bij de twijfels die hem overvallen. Zijn patiënten zijn ook al ‘zwervers’ in het leven: een vrouw die zelfmoord pleegt door zich onder de trein te gooien, een andere die soelaas meent te vinden in gepassioneerde seks, en ten slotte: ene meneer X, die later Schwarz blijkt te heten. En voor een lichtvoetige toets zorgt het personage van Bergkamp, de plaatselijke politieman die zich hoe dan ook verbonden voelt met Mendel. Eden biedt een boeiende brok literatuur, gekaderd in een filosofische zoektocht en meesterlijk omgaand met de spanning tussen werkelijkheid en fictie.
 
Marcel Möring: Eden, De Bezige Bij, Amsterdam 2017, 400 p. ISBN 9789023496144. Distributie: WPG Uitgevers

Meer besprekingen over Marcel Möring 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2019

Brutopia. De dromen van Brussel

Pascal Verbeken

De literatuur draait door

Sander Bax

De patiënten van dokter García

Almudena Grandes

Meneer Janeu

Georges Bernanos

Otmars Zonen

Peter Buwalda

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2019

De dader

Antonia Michaelis

De geschiedenis van Jane Doe

Michael Belanger

Farwest

Peter Elliott, Kitty Crowther (ill.)

Konijn & Egel. Er komt geen einde aan het einde

Paul Verrept, Nils Pieters (ill.)

Mevrouw Wervelwind

Rindert Kromhout, Jan Jutte

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri