Misdaad

Val McDermid: Een spoor van bloed

door Karen Vandyck

Een spoor van bloed is de zesde aflevering uit de reeks rond profielschetser Tony Hill en rechercheur Carol Jordan. Het succesduo wordt in dit boek echter gescheiden wanneer Jordans nieuwe baas, James Blake, Hills diensten veel te duur vindt en een onervaren profielschetser van de politieacademie inhuurt. Deze moet Jordan en haar team helpen om in Bradford een seriemoordenaar te vinden die het gemunt heeft op veertienjarige jongens. Twee slachtoffers zijn al gevallen, wanneer een derde jongen vermist raakt. Hill wordt op zijn beurt gecontacteerd door de politie van Worcester waar de veertienjarige Jennifer Maitland gewurgd en verminkt is aangetroffen. De plaatselijke politie van het district West Mercia zit met de handen in het haar omtrent een mogelijke verdachte of motief en hoopt dat Hill kan helpen.
 
Je hebt vrij snel door dat beide zaken aan elkaar gelinkt zijn, en dat Hill en Jordan uiteindelijk toch de krachten zullen moeten bundelen. Bij de personages komt dat besef pas veel later zodat eerst vooral wordt gefocust op de twee onderzoeken afzonderlijk. Het is overigens niet toevallig dat Hill net naar Worcester moet, want zijn vader, die hij nooit heeft gekend, is immers overleden en laat zijn zoon een riante villa na in de stad. En ook al neemt Hill het zijn vader nog steeds kwalijk dat hij nooit een teken van leven heeft gegeven, toch krijgt zijn nieuwsgierigheid de bovenhand en brengt hij een bezoekje aan het huis. De moeilijke relatie van Hill met zijn ouders is naast de moordonderzoeken dan ook een belangrijk verhaalelement. In het vorige boek, De wrede hand, dook plots Hills moeder Vanessa op, en nu brengt Val McDermid de kant van zijn vader Arthur.
 
De personages zijn zoals in elk boek van McDermid uitstekend uitgewerkt. Deze keer wordt het team van Jordan - dat nog steeds bestaat uit de computernerd Stacey Chen, alleenspeler Sam Evans en de gedreven Paula Macintyre - aangevuld met boeiende figuren uit het politieteam van Worcester, zoals rechercheur Alvin Ambrose. Alle nevenpersonages krijgen nauwgezet hun eigen karakter, eigenaardigheden en talenten zonder te vervallen in bordkartonnen clichés. McDermid slaagt er bovendien in om ook aandacht te besteden aan hun privéleven zonder dat het tempo of de spanning van het hoofdverhaal daaronder lijdt. Enige maatschappijkritiek van de auteur is dat de moordenaar zijn jonge slachtoffers via de sociale netwerksite RigMarole benadert, een duidelijke verwijzing naar het populaire, maar qua privacy en beveiliging fel gecontesteerde Facebook.
 
De sirene
blijft nog steeds het beste boek uit de reeks rond Hill en Jordan, maar in vergelijking met wat er vandaag op de thrillermarkt verschijnt, behoort Een spoor van bloed tot het betere werk. Wat schrijfstijl en karaktertypering betreft, steekt McDermid bij momenten dan weer ver boven de concurrentie uit.
 
Val McDermid: Een spoor van bloed, Luitingh, Amsterdam 2012, 416 p. Vertaling van Fever of the bone. ISBN 9789021014333. Distributie Veen Bosch & Keuning
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2012

Meer besprekingen over Val McDermid


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2018

1793

Niklas natt och Dag

Bij storm aan zee

Philipp Blom

Jouw huid

Jeroen Theunissen

Spoken in Moskou

Joseph Roth, Gerda Dendooven (ill.)

Zus

Jan Lauwereyns

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Blokje om

Judith Vanistendael

Het leven achter de dingen

Daan Remmerts de Vries

Kwie kwie kwie kwie kwie

Camilla Dreef, Liset Celie (ill.)

Nu is later vroeger. Een boek over de tijd

Joke van Leeuwen

woorden temmen, 24 uur in het licht van Kila&Babsie

Kila van der Starre, Babette Zijlstra

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri