Vertaald proza

BOEKEN NR. 5, MEI 2019

Adam Haslett: Denk me weg

door Kris van Zeghbroeck

De Amerikaanse auteur Adam Haslett (1970) werd geboren in Portchester (New York). Hij haalde een MFA aan de befaamde Iowa Writers’ Workshop en studeerde daarna rechten aan Yale University Law School. Haslett is schrijver en advocaat, en woont in New York. Hij doceerde creative writing als visiting professor aan de Iowa Writers' Workshop en Columbia University. Haslett schrijft bijdragen voor onder meer Zoetrope, Yale Review, Financial Times, Esquire, New Yorker en Atlantic Monthly.

Tijdens zijn rechtenstudie kreeg Haslett op basis van een aantal verhalen (geschreven aan het Provincetown Fine Arts Work Center en de Iowa Writers' Workshop) een aanbod van uitgeverij Doubleday om een verhalenbundel te publiceren. Hij stelde zijn studies enige tijd uit om voldoende nieuw materiaal te schrijven voor zijn debuut You Are Not a Stranger Here (2002, vert. Je bent geen vreemde hier). Het leverde hem meteen een finaleplaats op voor zowel de National Book Award 2002 als de Pulitzer Prize for Fiction 2003.

Universele wanhoop, vertwijfeling en ontgoocheling zitten vervat in de negen verhalen van deze bundel. Stuk voor stuk naar het leven getekende verhalen over mensen die gebukt gaan onder een psychische ziekte of trauma. Het leven als uitvergroot tranendal, maar zo geconcipieerd dat je als lezer in het verhaal getrokken wordt.

Telkens weer weet een van de personages boven de anderen uit te stijgen. Maar op het einde van de rit is de scheidingslijn tussen personage en lezer zo dun dat niemand ontsnapt aan de dagelijkse realiteit van psychische radeloosheid.

Intussen heeft Haslett twee romans op zijn naam. Zijn debuutroman Union Atlantic (2010, vert. idem), geënt op de financiële crisis, heeft niet het niveau van zijn verhalenbundel. Maar met Imagine Me Gone (2016, vert. Denk me weg) haalt Haslett opnieuw een finaleplaats voor de Pulitzer Prize for Fiction 2017. Bij de National Book Award 2016 geraakt hij deze keer niet verder dan de longlist.

In Denk me weg volgen we een Brits-Amerikaanse familie die mogelijk nooit had bestaan, ware het niet dat Margaret uiteindelijk beslist om met haar zwaar depressieve verloofde John te trouwen en een hecht gezin uit te bouwen met drie kinderen: Michael, Celia en Alec.

Maar schoonheid en wanhoop gaan hand in hand door het monsterlijke gewicht van Johns depressie op zijn familie en in het bijzonder op zijn oudste zoon Michael, een briljante muziekfanaat die steeds meer symptomen vertoont van zijn vaders ziekte en vervalt in een angstig bestaan.

De hechte familie groepeert zich rond Michael en ieder krijgt zijn/haar eigen stem om alternerend de omstandigheden, het verloop van de ziekte, hun leven & dood, en de liefde voor elkaar in woorden onder te brengen. Woorden die de pijn verzachten, die een vorm van catharsis teweeg brengen. De schoonheid van muziek & woord blijft het bindende element in de verscheurende setting van tragedie en verlies.

Met tien jaar tussentijd plegen zowel John als Michael zelfmoord, maar de verslagen achterblijvers weten steeds opnieuw overeind te krabbelen om liefde en licht in hun leven te verwelkomen. Een sterk staaltje van meerstemmig, poëtisch gestileerd proza.

Adam Haslett: Denk me weg, Hollands Diep, Amsterdam 2016, 382 p. ISBN 9789048830206. Vertaling van Imagine Me Gone door Irving Pardoen. Distributie: L&M Books

Meer besprekingen over Pulitzer Prize for Fiction 2017

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri