Nature Writing

Madeleine Bunting: Love of Country. A Hebridean Journey

door Kris van Zeghbroeck

‘What strange reordering of historical narrative might we find if, instead of structuring it by when it happened, we structure history by where it happened. A history jumble sale, in which the odd, delightful and significant sit alongside each other.’

Met dit citaat uit Madeleine Buntings Love of Country (2016) wordt haar manier van schrijven in de verf gezet. In The Plot (2009) vertrok ze van haar vaders obsessie met het platteland die hij in de jaren vijftig op een eigen stukje grond met kapel in de praktijk bracht. Aanleiding voor Bunting om niet enkel te reflecteren over haar vader en haar familiegeschiedenis, maar ook om de lange geschiedenis van de regio te doorspitten.

In Love of Country. A Hebridean Journey exploreert Bunting een veel groter gebied geografisch en historisch. De Hebriden zijn een uitgestrekte eilandengroep aan de westkust van Schotland. In totaal ongeveer vijfhonderd eilanden waarvan een honderdtal bewoond zijn. Daarvan hebben Lewis en Skye de grootste oppervlakte. De eilandengroep vormt het centrum van het Schots-Gaelische taalgebied.

Bunting brengt een mengeling van reisverhaal en lokale geschiedenis met wortels in haar eigen familieverleden. Regelmatige vakanties tijdens haar jeugd en de link met haar grootvader en grootooms, die actief waren tijdens de Eerste Wereldoorlog, zetten dat in de verf. Met haar reiskroniek volgt ze ook in de voetstappen van schrijvers als Samuel Johnson, James Boswell en George Orwell.

Bunting reist noordwest langs zeven eilanden van Jura tot St Kilda (ander hoofdstukken zijn gewijd aan Iona, Staffa, Rum, Eriskay en Lewis), terwijl ze in tijd opschuift van de zeventiende eeuw tot de recente geschiedenis met inbegrip van de klimaatsverandering en de roep voor hernieuwbare energie.

Sociaal-economisch stonden de Hebriden altijd haaks op het industriële Engeland. Voor buitenstaanders de ideale voedingsbodem om de Hebriden en de Keltische cultuur te idealiseren. 'Spiritual, poetic, musical, sensitive, intuitive, impulsive, imaginative and mystical' worden vaak gebruikt om het unieke van de Hebriden te duiden, zonder de eigenheid van de lokale bevolking te onderkennen.

Genomineerd voor de Wainwright Book Prize Shortlist 2017: 'Over six years, Madeleine Bunting travelled north-west, returning again and again to the Hebrides, exploring their landscapes, histories and magnetic pull. With great sensitivity and perceptiveness, she delves into the meanings of home and belonging, which in these islands have been fraught with tragedy as well as tenacious resistance'.

Madeleine Bunting: Love of Country. A Hebridean Journey, Granta 2017, London, 351 p. ISBN 9781847085184

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Buiten beeld

Jurriaan van Eerten

De allegorische microfictie van Cynan Jones

Het landschap als een spiegel

De schrijver is een alleenstaande moeder

Hagar Peeters

Schelmen van het Oude Hof

Mateui I. Caragiale

Zon

Peter Verhelst

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

De koudste winter

Tine Mortier, Alain Verster (ill.)

De man met de zeegroene ogen

Koos Meinderts, Sanne te Loo (ill.)

dier boek. ik lees van aas gier tot zee draak

Coco & June

Het beest met de kracht van tien paarden

Lida Dijkstra, Djenné Fila (ill.)

Stel dat...

Alastair Reid, JooHee Yoon (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri