Nederlands proza

Renate Dorrestein: De stiefmoeder

door An-Sofie Bessemans

In De stiefmoeder weeft Renate Dorrestein een verhaal rond een nieuw samengesteld gezin. De vermeend relaxte drie-eenheid die stiefmoeder Claire, vader Axel en stiefdochter Josefien vormen, vertoont echter van bij het begin van de roman al ernstige barsten.
 
Claire Paagman is kunstenares. Het rauwe, duistere karakter van haar quilts zorgt ervoor dat ze door de Royal Quilting Academy met een prijs en een tentoonstelling gelauwerd wordt. Vlak voor ze samen naar Hull zouden afreizen, doet Axel echter een nare ontdekking in Claires agenda. Dorrestein geeft het misverstand en de verregaande gevolgen daarvan weer in drie delen. We volgen Claires verblijf in Engeland, dat een onverwachte wending neemt, en Axels wantrouwen ten opzichte van zijn vrouw en zijn ongerustheid ten aanzien van zijn geliefde dochter thuis in Nederland. Tot slot moet Josefien, die met zichzelf en de wereld in de knoop ligt, de lezer in haar gedachten laten kijken.
 
Dorrestein slaagt erin de drie elk een eigen kleur te geven, vooral dankzij boude uitspraken die ze haar personages in de mond legt. Claire wordt geportretteerd als een eigenzinnige kolos van een vrouw, die haar moeilijke jeugd als een huid van zich heeft kunnen afwerpen. Josefien komt goed uit de verf als een puber die graag de hele wereld naar haar hand wil zetten, maar zichzelf finaal toch enigzins met de neus op de feiten gedrukt weet — of niet? Alex daarentegen roept bij de lezer vooral de verzuchting op hoe naïef een man kan zijn. Wie gelooft er immers dat het mooiste geschenk dat je een nieuwe partner kunt geven, een kind uit je vorige relatie is?
 
De roman is met veel aandacht geconstrueerd en is bij vlagen spannend en verrassend. Zo blijft er iets unheimlichs hangen rond de voodoopoppetjes die Claire ontwerpt en blijkt Robin — anders dan wat Axel en de lezer aanvankelijk denken — niemand minder dan de vrouwelijke natuurkundeleerkracht van Josefien. Anderzijds is het merkbaar dat Dorrestein heeft zitten schaven en zwoegen om het plaatje toch maar vollédig te doen kloppen. Het raderwerk van de roman wordt zichtbaar als Dorrestein steeds weer naar dezelfde motieven linkt: bloed, vampiers, monsters, het verslinden, wicca, verantwoordelijkheid, macht en slachtofferschap... Zo wordt het boek wel heel erg gesneden koek voor enthousiaste studenten verhaalanalyse.
 
Renate Dorrestein: De stiefmoeder, Podium, Amsterdam 2011, 221 p. ISBN 9789057594601. Distributie Elkedag Boeken
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2018

De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld

De belofte. Requiem voor de misdaadroman

Friedrich Dürrenmatt

De integratie van heden en verleden bij Arnaldur Indriðason

Eenzaamheid en existentiële koudbloedigheid

Habitus

Radna Fabias

Menselijke voorwaarden

Junpei Gomikawa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2018

Aluna

Karla Stoefs

De tunnels

Dave Eggers, Aaron Renier (ill.)

Een indiaan als jij en ik

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Mijn grote vriend Leeuwwitje

Jim Helmore, Richard Jones (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri