Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2018

Jane Harper : Wildernis

door Karen Vandyck

De naar Australië uitgeweken Britse Jane Harper debuteerde met De droogte, een sterk geschreven en spannend verhaal rond federaal agent Aaron Falk. Ook in Wildernis mag Falk opdraven, deze keer om een vermiste vrouw te zoeken. Harpers tweede boek heeft opnieuw een verzorgde, filmische schrijfstijl, maar het boek is minder beklijvend dan haar debuut.
 
Vijf vrouwen beginnen met gemengde gevoelens aan een tocht in het Australische Giralanggebergte. De vijf werken allemaal bij boekhoudfirma BaileyTennants en hun directie vindt dit een ideaal uitje om de teamgeest te versterken. Zo vertrekken Jill Bailey, Alice Russell, Lauren Shaw en de eeneiige tweeling Bree en Beth MacKenzie op een regenachtige morgen met een rugzak en een kaart voor een drie dagen durende tocht door de wildernis. Naast de vrouwenploeg is er ook een mannenploeg die een ander traject aflegt.
 
De eerste kampplaats wordt vrij makkelijk gevonden, maar tijdens de tweede dag dwalen de vrouwen van het pad af en langzaamaan dringt het tot hen door dat ze verdwaald zijn. Wanneer ze in het bos een afgelegen, vervallen hut vinden, ontstaat er een heftige discussie en laaien de emoties hoog op. Alice wil verder trekken op zoek naar de grote weg, de anderen wachten liever in de hut tot de hulpdiensten hen vinden.
 
Na een woelige nacht blijkt dat Alice verdwenen is, de andere vrouwen raken uiteindelijk uit de wildernis, maar van Alice is er geen enkel spoor. Aaron Falk en zijn partner Carmen Cooper trekken naar de startplaats van de tocht om uit te zoeken wat er met Alice Russell gebeurd is. Falk heeft ook persoonlijke motieven om Alice te vinden, zij was immers zijn klokkenluider in een onderzoek naar fiscale fraude bij BaileyTennants.

Jane Harper beschrijft de beklemmende sfeer tijdens de wandeltocht op een erg accurate manier. Je zit in het zog van de vijf vrouwen en voelt hun aanvankelijke vertrouwen stilaan omslaan in paniek. De sfeer die eerst een beetje onwennig is, de collega’s kennen elkaar niet zo goed omdat ze op verschillende afdelingen werken, evolueert naar een soort verbondenheid en daarna naar blinde paniek als ze merken dat ze verdwaald zijn. Knap hoe Harper dit proces naar de lezer weet over te brengen.
 
Wildernis spreekt minder aan dan De droogte. Dat komt misschien omdat de vijf vrouwen allemaal wel iets te verbergen hebben en zich in de loop van het verhaal allemaal van hun minst sympathieke kant laten zien. In Wildernis staat Aaron Falk ook iets minder in de spotlight dan in Harpers vorige boek. Hier is hij enkel de speurder die een vermiste vrouw moet terugvinden en minder het centrale personage dat worstelt met zijn verleden. De vijf vrouwen zijn aan het begin van het boek ook moeilijk uit elkaar te houden. Dat geldt vooral voor de tweeling Bree en Beth, even je aandacht erbij houden is geen slecht idee.
 
Wildernis is zeker geen slecht boek, Harper schrijft snel en je wil weten wat er nu precies gebeurd is. De hoofdstukken over de tocht in de verleden tijd, wisselen af met de speurtocht van Falk en Cooper in het heden. De spanningsboog kent geen enkel dipje, maar de ontknoping is een beetje flauw en onbevredigend omdat bepaalde verhaallijnen die Harper gedurende het boek aanhaalde, niet worden afgerond.  
 
Jane Harper: Wildernis, Bruna, Amsterdam 2018, 369 p. ISBN 9789400509740. Vertaling van Force of nature door Catalien en Willem van Paassen. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

De hemel boven Lima

Juan Gómez Bárcena

Fantastische nacht en andere verhalen

Stefan Zweig

Houthakken

Thomas Bernhard

Toch. Nagelaten werk

Armando

Waagstukken

Charlotte Van den Broek

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

ABZzz... Een slaapverwekkend alfabet

Isabel Minhós Martins, Yara Kono (ill.)

Aladdin

Sjoerd Kuyper (bew.), Sylvia Weve e.a. (ill.)

Het vuur in mij

Erin Stewart

Meisjes en kunst. De 50 meest vernieuwende vrouwelijke kunstenaars wereldwijd

Rachel Ignotofsky

Niemand ziet het

Dolf Verroen, Charlotte Dematons (ill.)

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri