Franse literatuur

BOEKEN NR. 7, JULI 2018

Jean Echenoz: Drie broodjes in Le Bourget

door Jan Baes

'De eerste zaterdag van februari stond ik, omdat ik de avond ervoor laat naar bed was gegaan, laat op en besloot ik een broodje te gaan eten in Le Bourget.‘ Veel meer dan wat deze eerste zin ons meedeelt, valt er niet te melden over deze door Jean Echenoz geconcipieerde tekst van ruim gemeten veertig pagina's.

Net zo min als er vandaag veel te melden valt over Le Bourget, een kleine, geïndustrialiseerde gemeente ten noordwesten van Parijs, bekend als een van de slagvelden van de Frans-Duitse oorlog van 1870 en, vooral, als de eerste luchthaven met een harde piste waarop Charles Lindbergh in 1927 landde na zijn spectaculaire vlucht over de Atlantische oceaan.
 
Al lang overvleugeld door de vliegvelden Paris-Orly en Paris Charles de Gaulle, vindt men de naam Le Bourget als luchthaven vrijwel alleen nog terug in geschiedenisboeken, oudere romans en stripverhalen. Het stadje zelf is, tezamen met de teloorgang van zijn belangrijke positie in de luchtvaartgeschiedenis, langzamerhand in slaap gesukkeld en koestert nog amper zijn glorierijk verleden. De plaats bij uitstek dus voor een evocatie van minimalistische signatuur, hier uitgeschreven door Jean Echenoz, die algemeen als een van de peetvaders van deze literaire stroming uit de jaren '80 wordt beschouwd, voor een belangrijk deel gegroeid binnen het kader van de uitgeverij Minuit. Een postmodernistische strekking die wordt gekenmerkt door een vormelijke als stilistische vernieuwing aangezet door de Nouveau Roman, maar met een ronduit deprimerend beeld van de mensheid    
 
Het tonen van de keerzijde van de (Franse) samenleving wordt door de minimalisten gelukkig wel luchtig verpakt en blijft speels van karakter, gekruid met een flinke dosis ironie en humor. Want : 'humor legt het cynisme van een onverschillige werkelijkheid bloot‘.
 
De drie tochtjes naar Le Bourget brengen de verteller niets bijzonders bij. We reizen met hem mee. We weten waar hij zijn broodjes koopt en eet, en waarmee ze belegd zijn. We lopen met hem mee langs enkele vergeten en vergane bezienswaardigheden. We leven er het leven zoals het is.

Dus, wanneer deze bespreking de gedachte voedt dat er weinig aan dit verhaal te beleven valt, dan klopt dat grotendeels. Maar toch maakt deze tekst in al zijn onderkoeldheid indruk. Door de eerder vermelde ironische aanpak natuurlijk, maar vooral ook door de schriftuur die, heel secuur en indringend, de droeve werkelijkheid van een snippertje bestaande wereld voor ons blootlegt.
 
Jean Echenoz: Drie broodjes in Le Bourget, Vleugels, Bleiswijk 2018, 48 p. ISBN 9789078627531. Vertaling uit het Frans door Hester Tollenaar 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri