Nature Writing

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2018

Alys Fowler: Hidden Nature: A Voyage of Discovery

door Kris van Zeghbroeck

De naam Alys Fowler is haast een synoniem voor tuinieren. Ze groeide op in het landelijke Hampshire en studeerde aan de Royal Horticultural Society, de Royal Botanic Gardens en de New York Botanical Gardens. In 2002 haalde ze een Master Society, Science and the Environment aan University College London.

Persoonlijk verkiest ze een meer organische en esthetisch toegankelijke benadering van (landschaps)tuinen en haalt ze inspiratie uit diverse grootsteedse projecten om met volkstuintjes en gemeenschapstuinen meer groen en meer mentale gezondheid in de stad te brengen.

Fowler presenteerde talloze tuinprogramma’s voor de BBC, schrijft columns over tuinieren voor The Guardian en heeft sinds 2007 een vijftal tuinboeken op haar naam staan. Na Londen en New York, streek ze tien jaar geleden neer in Birmingham om vorm te geven aan een persoonlijke (stads)tuin.

Ze beschouwt een tuin als een verlengstuk van een persoonlijkheid, waarin stukjes van jezelf groeien en tot bloei gebracht worden: ‘I am my garden. […] When you find that thing you can be passionate about, that you can enthuse about, your world grows a little wider.’ (The Guardian)

In 2016 werd haar wereld op zijn kop gezet toen ze op een vrouw verliefd werd, haar tien jaar oude (gelukkige) huwelijk met een chronisch zieke man op de klippen liep en uit de kast kwam als lesbisch (of toch biseksueel). Omstandigheden die voor schuldgevoel en complete verwarring zorgden in haar hoofd.

Haar tuin, de spiegel van haar persoonlijkheid, verwilderde en uiteindelijk besloot ze met een opblaasbare kajak de kanalen van Birmingham te verkennen. Een zoektocht naar zichzelf en de vaak verborgen stadsnatuur die zich langs het water uitstrekt, met opvallende populaties van snoek en ijsvogels.

Met deze tocht, beschreven in Hidden Nature (2017 - genomineerd voor de Wainwright Book Prize Shortlist 2018),  knoopt Fowler aan met een jeugd vol sportieve training om haar droom van avonturier en ontdekkingreiziger na te jagen. Nu begeeft ze zich als bijna veertiger letterlijk en figuurlijk in het onbekende.

Ze legt haar innerlijke leefwereld bloot, die ze gaandeweg opnieuw vorm geeft en structureert zoals een kaart van de kanalen. Zo hoopt ze greep op haar toekomst met haar nieuwe partner te krijgen en koers te zetten naar onbekende wateren:

‘I, love a woman and I love my boat, and I hope that both these things continue far into my future, to the point that I can trace on the map and off it’.

Alys Fowler: Hidden Nature, Hodder London, 2017, 228 p. ISBN 9781473623026. Distributie Hodder & Stoughton

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri