Nature Writing

Miriam Darlington: De magie van uilen

door Kris van Zeghbroeck

Miriam Darlington is afkomstig uit Sussex. Ze was twaalf jaar leerkracht Frans en Engels, voor ze in 2007 fulltime begon te schrijven. Ze woont in Devon met twee kinderen, een hond, twee katten, vier kippen en een man. Windfall (2008) is haar bekroonde poëziedebuut.

Sindsdien profileert ze zich vooral als nature writer. Eerst met goed ontvangen Otter Country: In Search of the Wild Otter (2013). Daarin volgt ze vanuit haar woonplaats de otter doorheen verschillende Britse landschappen, tot in Schotland en Wales, om uiteindelijk neer te strijken in de plaats waar ze opgroeide, nabij de Ouse-rivier.

Recenter verscheen Owle Sense (2018, vert. De magie van uilen). Samen met haar autistische zoon Benji, die gefascineerd is door uilen, trekt ze erop uit om de dertien soorten op te sporen die Europa bevolken. Ze reizen door de Britse eilanden tot Benji aan een chronische ziekte begint te leiden.

Daarna zet Darlington alleen de reis verder langs Frankrijk, Spanje, Servië, Finland en de poolcirkel om de bucketlist rond te maken en verhalen te verzamelen voor haar zieke zoon. Maar enkele soorten zijn moeilijker te traceren dan andere, en de algehele terugval van de uilenpopulaties in Europa (soms met meer dan zestig procent) maakt het niet eenvoudiger.

Net zoals in Otter Country ontmoet Darlington tijdens haar reizen allerlei mensen, van natuurbeschermers tot taxidermisten, die een stukje van de sluier helpen oplichten rond de magie van het onderwerp. Op die manier weet ze een aantal uilenportretten vorm te geven, naast het persoonlijke verhaal van haar autistische zoon.

In essentie trekt De magie van uilen een parallel tussen de strijd van de uilen om zich aan te passen aan de klimaatsveranderingen en de persoonlijke strijd van Darlington om met de ziekte van haar zoon om te gaan.

De acht hoofdstukken werden telkens rond een bepaalde uilensoort vormgegeven, van de kerkuil, over de ransuil tot de sneeuwuil. De etherische illustraties van Talya Baldwin trachten iets van de magie van de doorgaans onzichtbare uil te vatten.

Voor de Nederlandse cover werd dan weer een historisch beeld ('Delicate Owl') van de negentiende-eeuwse Britse natuurvorser en vogelschilder John Gould (1804-1881) gekozen.

Darlingtons passie voor uilen lijkt echter niet die voor otters te evenaren en de schaduw van haar zoons toestand weegt op de voltooiing van dit project. Het boek krijgt soms een moeizaam verloop, waarin teveel irrelevante gedachten en conversaties de flow lijken te verstoren.

Uiteindelijk strandde De magie van uilen op de longlist van de Wainwright Book Prize 2018.

Miriam Darlington: De magie van uilen, Prometheus Amsterdam, 2018, 336 p. : ill. ISBN 9789044637519. Vertaling van Owl Sense door Rob van Moppes. Distributie Pelcmans Uitgevers.

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri