Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Daniel Cole : Marionet

door Karen Vandyck

Met zijn debuut Ragdoll schreef de Brit Daniel Cole een van de spannendste en origineelste thrillers van 2017. De verwachtingen zijn dus hooggespannen voor het vervolg Marionet en Cole weet ze waar te maken. Marionet is opnieuw spannend, meeslepend en knap vormgegeven met een open rug en ditmaal een blauwe binddraad.

Nadat William ‘Wolf’ Fawkes zich op het einde van Ragdoll in nesten heeft gewerkt, besluit Cole in Marionet te focussen op Wolfs collega Emily Baxter. Een goede zet want Baxter toont zich een al even interessant en gehavend personage als Wolf. De sociaal onhandige, sarcastische en achterdochtige Baxter werkt liever alleen dan in een team en dat maakt haar niet alleen een interessant, maar vooral ook een onvoorspelbaar personage. Of zoals een van de personages haar omschrijft: ‘Die vrouw is een latente kop-staartbotsing. Ze is zo grof dat het bijna lachwekkend is. Ze is de verwaandste persoon die ik ooit heb ontmoet, en ze is zo koppig als een ezel.’
 
Emily Baxter krijgt bezoek van Eliot Curtis van de FBI en Damien Rouche van de CIA. Aan de zijkant van Brooklyn Bridge in New York werd immers een lijk gevonden, opgehangen tussen de staaldraden van de brug. Op de borstkas van de man is het woord ‘lokaas’ gekerfd. Een tweede gelijkaardige moord hebben de Amerikanen uit de pers weten te houden, maar nu wijst alles in de richting van ‘de lappenpopmoordenaar’, de zaak die Baxter in Ragdoll samen met Wolf oploste.
 
De Amerikanen wensen een beroep te doen op Baxter om de gemoederen te bedaren. Baxters expertise en bekendheid uit de zaak van de lappenpopmoordenaar komt de CIA en FBI goed van pas. Maar Baxter is nog maar net in de VS geland of er wordt in haar thuisland een nieuwe spectaculaire moord gepleegd. Op de borst van het slachtoffer staat ditmaal het woord ‘pop’. Er is dus een copycat van de lappenpopmoordenaar aan het werk, eentje die al even onvoorspelbaar en gruwelijk is dan de echte.
 
Het is een goede zet om niet alleen Baxter het hoofdpersonage te maken van het boek maar haar ook te verplichten samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten. Baxter heeft een hekel aan gezag, maar de Amerikanen laten zich niet doen en weten de nukkige Britse lang aan banden te houden. Amusant is hoe Baxter steeds in penibele situaties terechtkomt en de humor die bij haar ontsnappingen komt kijken.  
 
De moorden in Marionet zijn even gruwelijk als die in Ragdoll, en Cole kijkt niet op een afgehakte ledemaat meer of minder. Het onbeholpen gedrag van Baxter zorgt gelukkig af en toe voor een luchtige noot. De plot zit knap in elkaar en dendert naar een spectaculair einde. Een verrassende cliffhanger, die een begin maakt naar het derde deel, krijg je er bovenop. Knap boek.

Daniel Cole: Marionet, Luithing-Sijthoff, Amsterdam 2018, 399 p. ISBN 9789024576005. Vertaling van Hangman door Josee Koning. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri