Misdaad

Nicci French: Blauwe maandag

door Karen Vandyck

Na twaalf boeken met telkens andere hoofdpersonages vond het schrijversechtpaar Nicci French het tijd voor iets nieuws. Daarom bedachten ze psychoanalytica Frieda Klein die de hoofdrol zal spelen in een reeks van acht boeken waarvan Blauwe maandag het eerste is.
 
Blauwe maandag
begint in het verleden wanneer we er getuige van zijn hoe de vijfjarige Joanna, die met haar zus naar de snoepwinkel op weg is, plots verdwijnt. Ze wordt nooit teruggevonden, wat haar zus de rest van haar leven met een torenhoog schuldgevoel opzadelt. Daarna maken we kennis met Frieda Klein, die als psychoanalytica werkt bij The Warehouse. Tijdens een van haar sessies vertelt haar patiënt Alan Decker dat hij er ’s nachts van droomt om een zoon met rood haar en sproeten te hebben. Enkele dagen later verdwijnt Matthew, een jongetje dat precies aan Deckers beschrijving voldoet. Vreemd is echter dat Decker jaren geleden droomde dat hij een dochter had die verdacht veel op de kleine Joanna leek… Hebben zijn dromen iets te maken met de realiteit? Klein besluit het zekere voor het onzekere te nemen en de politie in te lichten, ondanks de vertrouwensrelatie dokter-patiënt. De politie ontdekt al snel dat Decker een waterdicht alibi heeft voor de ontvoering van Matthew.
 
Opvallendste inhoudelijke verschil met de vorige boeken van Nicci French is dat Blauwe maandag geschreven is in de derde persoon, terwijl hun vorige boeken geschreven waren in de ik-persoon. Verder is dit boek een typische Nicci French: goed geschreven, niet al te gruwelijk, goed uitgewerkte personages en een plot die behoorlijk goed ineen zit. Toch springt dit er niet echt uit, maar dat komt misschien omdat het het eerste in een reeks is en er meer dan in Nicci Frenchs vorige boeken wordt stilgestaan bij de achtergrond van het hoofdpersonage. We leren Klein kennen als een toegewijde professional, die in haar privéleven houdt van rust en eenzaamheid. Zo trekt ze er regelmatig ’s nachts op uit in Londen voor een wandeling om haar gedachten te ordenen. Ze vindt dat haar relatie met Sandy te snel gaat en maakt er een einde aan, ze ontmoet de sympathieke Poolse klusjesman Jozef die bijna letterlijk met de deur in huis valt, ze maakt zich zorgen om haar baas Reuben en ze geeft ook bijles aan haar puberende nichtje. Het zijn allemaal verhaallijnen die in de volgende boeken duidelijk nog uitdieping vragen. Deze nieuwe reeks rond Frieda Klein heeft wel potentieel, maar in dit eerste verhaal is het ook voor Nicci French nog een beetje zoeken naar de juiste toon en formule.  
 
Nicci French: Blauwe maandag, Ambo/Anthos, Amsterdam 2018, 369 p. ISBN 9789041420565. Vertaling van Blue Mondy door Irving Pardoen. Distributie VBK België
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, JULI 2019

De grote verkilling

Geert van Istendael

Kamers antikamers

Niña Weijers

Verlaten

Jane Harper

Verwondering

Aharon Appelfeld

Winterlaken

Micha Andriessen

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Adres onbekend

Susin Nielsen

Mag je haaien aaien?

Katrijn De wit, Inge Rylant (ill.), Laura Bergans (design)

Niet te stoppen

Angie Thomas

Ploef

Espen Dekko, Mari Kanstad Johnsen (ill.)

Zo slapen dieren

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri