Nederlands proza

Anna Enquist: Het geheim

door Karlo Keersmaekers

In Het geheim vertelt Anna Enquist het verhaal van Wanda Wiericke. Zij is de dochter van een zangeres van klassieke muziek. Al op jonge leeftijd speelt Wanda graag en voortreffelijk piano. Geleidelijk ontwikkelt ze zich tot een talentvolle pianiste. Ze wordt een bekende soliste, en wordt veel gevraagd voor concerten en tournees in het buitenland. Muziek is haar passie en vult haar ganse leven. ‘Ze moet spelen, ze moet overal spelen, ze moet laten horen hoe het klinkt, wat ze in haar hoofd heeft. Het is het enige wat ze kan, het enige wat ze zeker weet.’ (blz. 151).

Het verhaal begint bij de geboorte van Wanda in 1933 en vertelt haar kinderjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar jeugd, muzikale opleiding, beroepsleven en huwelijk krijgen ruim aandacht. De roman eindigt wanneer Wanda bijna zestig wordt. Reumatoïde artritis bemoeilijkt uiteindelijk het pianospelen en Wanda trekt zich na een roemvol leven terug in een godverlaten dorpje in de Franse Pyreneeën. Parallel aan dit levensverhaal is er de zoektocht van Bouw Kraggenburg naar Wanda. Hij is haar ex-man en wil weten hoe het met haar is en hij wil iets opklaren of controleren van vroeger. De kracht en de tragiek van een sterke persoonlijkheid die duidelijke keuzes maakt, neemt in dit boek een belangrijke plaats in. De pijn en de kwaadheid om het toenemend onvermogen op latere leeftijd wordt treffend beschreven. Muziek in het algemeen en de piano in het bijzonder hebben een centrale plaats in dit boek. Van muziek kan een rustgevende invloed uitgaan, zoals bijvoorbeeld als Wanda piano speelt voor haar mongoloïde broer. Er zijn ook de angsten die een musicus soms uitstaat bij concerten. Wanda noemt haar piano dan ‘het zwarte monster’. En ten slotte beschrijft de auteur verschillende keren hoe muziek een communicatiemiddel is waardoor muzikanten beter dan met woorden zichzelf tot uitdrukking kunnen brengen.

‘Glücklich ist, wer vergisst, was doch nicht zu ändern ist’ is de tekst van een liedje dat de moeder van Wanda vroeger zong. Het komt meerdere keren terug in het boek en is een mooi leidmotief voor deze roman. Deze meeslepende vertelling wisselt voortdurend tussen heden en verleden. Het maakt het spannend en wekt de nieuwsgierigheid op. Het boek eindigt bovendien verrassend. De auteur gebruikt korte, gebalde en actieve zinnen. De stijl is eenvoudig en krachtig. Door een beeldende taal worden personages gedetailleerd beschreven en krijgen we een beter zicht op hun psychisch functioneren. Bijzonder is de mooie verwoording van de leef- en denkwereld van een jong kind en het soms heftige gevoelsleven van het kind. 

Anna Enquist: Het geheim, De Arbeiderspers, Amsterdam 2009, 203 p. ISBN 9789029567107. Distributie L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Achter de slaperdijk

Martha Heesen

De rozentuin

Maeve Brennan

Krop : want er is tussen ons iets enorms aan de gang

Anne Provoost

Scheiden

Susan Taubes

Weerlicht

Jante Wortel

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Aicha en de verloren taal

Fikry El Azzouzi, Trui Chielens (ill.)

Alma; Van Honduras naar de Verenigde Staten, 2500 kilometer op de vlucht

Sander Meij

Bliksemkind

Hans Hagen, Martijn van der Linden (ill.)

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

Andriy Lesiv, Romana Romanyshyn

Onheilsdochter

Jean-Claude van Rijckeghem

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri