Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2019

Tayari Jones: Een ongewoon huwelijk

door Jen de Groeve

Celestial en Roy zijn een jong en beloftevol Afro-Amerikaans koppel. Roy, geboren in Eloe, Louisiana, is van eenvoudige komaf, is afgestudeerd gesteund door hulpprogramma’s en nu op weg om het helemaal op eigen kracht te gaan maken. Celestial is een ‘vrouw met de volmaakte balans’. Ze heeft een universitaire graad en is een geslaagde kunstenares. Maar in de Verenigde Staten is geïnstitutionaliseerd racisme vandaag nog altijd een feit en ook al kom je uit een goed nest en ben je vol potentieel om te slagen in het leven, dan nog is de kans dat je huidskleur je parten gaat spelen, zeer reëel.

Ze zijn net een jaar getrouwd en verwachten hun eerste kind als Roy opgepakt wordt en veroordeeld voor verkrachting. Het is zonneklaar dat hij onschuldig is, maar er wacht hem wel 12 jaar hechtenis. Terwijl Celestials oom advocaat tegen Roys veroordeling in beroep gaat, schrijven ze elkaar brieven. Liefdesbrieven, al is de toon soms hard en tracht Roy krampachtig een claim te leggen op Celestial en hun leven zoals het eens was. Met flink wat begrijpelijk sentiment, maar ook veel zelfvergoelijking: ‘Alles wat ik doe is een liefdesbrief aan jou.’ – ook zijn escapades, dus. Celestial intussen denkt na hoe ze verder wil. Roy is onschuldig veroordeeld, maar zij is dat ook. Ze besluit om haar zwangerschap af te breken en te scheiden. Intussen heeft ze een relatie met Andre, een vriend van de familie.
 
Wanneer Roys advocaat er na vijf jaar in slaagt de veroordeling nietig te laten verklaren wegens ‘ernstige procedurele fouten en wangedrag’, keert Roy naar huis terug in de overtuiging dat wat gebeurd is, ongedaan kan worden gemaakt. Het eerste deel van de roman is geschreven vanuit Roys perspectief, nu krijgen Roy, Celestial en Andre afwisselend het woord. Waar de roman zich de eerste honderd bladzijden soms een beetje voortsleept, is in wat volgt de complexe emotionele verwerking van het onrecht dat deze mensen is aangedaan, behoorlijk pittig. Elk van de personages ervaart het anders en ze doen hun best de individuele impact af te wegen tegen wat het bij de ander teweeg brengt. Bij Roy barsten verdriet, woede en wanhoop los, Celestial worstelt met haar wens om haar leven niet door Roy’s beproeving te laten bepalen. Je wordt als lezer heen en weer geslingerd tussen twijfel, sympathie en begrip voor allen.
 
Racisme is niet zozeer onderwerp, dan wel de achtergrond van deze roman. Jones ontrafelt met grote precisie de stille verwoesting van zwarte levens in een samenleving die ten gronde doorweven is van racisme. Ze maakt een triest statement met wat Celestial in een van haar brieven aan Roy schrijft:
 
‘Tot nu toe dacht ik dat ik wist wat wel en wat niet mogelijk was. Misschien is dat de ware betekenis van onschuld, dat je je geen enkele voorstelling kunt maken van pijn en verdriet in de toekomst.’
 
Waar dit boek in het Nederlands Een ongewoon huwelijk heet, is de oorspronkelijke titel An American marriage – niets ongewoons hier, het kan iedereen die zwart is in de Verenigde Staten overkomen. An American marriage stond op de longlist van de National Book Award 2018 en de shortlist van de Women's Prize for Fiction 2019.
 
Tayari Jones: Een ongewoon huwelijk, HarperCollins, Amsterdam 2018, 350 p. ISBN 9789402730005. Vertaling van An American marriage door Elvira Veenings. Distributie Agora Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri