Vertaald proza

NR. 1, JANUARI 2015

Andrew Sean Greer: Less / De glorieuze reis van Arthur Less

door Kris Van Zeghbroeck

Andrew Sean Greer (1970) is geboren in Washington D.C. en groeide, samen met zijn identieke tweelingbroer op in Maryland. Zijn ouders zijn wetenschappers. Hij studeerde creative writing aan Brown University en werkte enkele jaren in New York voor hij een Master of Fine Arts behaalde aan de University of Montana. Via Seattle belandde hij in San Francisco, waar hij verhalen begon te schrijven voor onder meer Esquire, The Paris Review en The New Yorker. Ze werden gebundeld in zijn verhalenbundel How It Was for Me (2000).

Daarna concentreerde Greer zich op het schrijven van romans. Hij debuteerde met de roman The Path of Minor Planets (2001, De loop van de kleine planeten), maar brak uiteindelijk internationaal door met The Confessions of Max Tivoli (2004, De bekentenissen van Max Tivoli). Na The Story of a Marriage (2008, Het verhaal van een huwelijk) werden de nieuwe romans, The Impossible Lives of Greta Wells (2013) en Less (2017) niet meteen in het Nederlands vertaald. De bekroning van Less met de Pulitzer Prize for Fiction 2018, maakte dat die vertaling (De glorieuze reis van Arthur Less) alsnog in de zomer van 2019 verscheen bij uitgeverij Signatuur.

Less
 werd door de Pulitzer-jury geprezen als ‘A generous book, musical in its prose and expansive in its structure and range, about growing older and the essential nature of love’. Liefde, identiteit, ouder worden en homoseksualiteit zijn prominente thema’s in Greers oeuvre en worden tragikomisch uitgewerkt in een nieuw hoogtepunt binnen het goed ontvangen en verkopende werk van Greer.

Sinds hij de Pulitzer Prize won, heeft Greer zijn werk als Executive Director van de Santa Maddalena Foundation (een idyllisch Toscaans toevluchtsoord voor schrijvers, vertalers en botanisten, ter nagedachtenis van Gregor Von Rezzori die er woonde en werkte) opgegeven, om zich volledig op zijn schrijven te werpen.

Greers fictieve alter ego Arthur Less is een obscure tweederangsschrijver, die vooral bekendheid genoot vanwege zijn homoseksuele relatie met de veel oudere, eminente dichter Robert Brownburn van de Russian River-stroming. Brownburns bekroning met de Pulitzer Prize voor poëzie lijkt een haast visionaire voorafspiegeling van Greers eigen Pulitzer-succes.

De komische carrousel wordt in gang gezet als Less verneemt dat een veel jongere ex-geliefde van hem op het punt staat te trouwen en hem voor het huwelijk uitgenodigd heeft. Om aan die vernedering te ontsnappen zet Less een wereldtournee op poten, een soort reis rond de wereld in tachtig dagen via onder meer Mexico, Italië, Duitsland, Japan en Marokko.

De reis wordt een regelrechte confrontatie met zichzelf: een man die steeds voor de gemakkelijkste weg koos en zich boven elke vorm van liefde plaatste. Het succes van Less als minnaar had niets met bedrevenheid te maken, maar met een manier van affectie te tonen die suggereerde dat zijn partner de eerste en enige grote liefde was. De nihilistische en vereenzaamde Less wordt uiteindelijk geconfronteerd met het feit dat hij al die jaren wel ‘de liefde’ heeft gekend, maar er nooit naar gehandeld heeft.

Andrew Sean Greer: De glorieuze reis van Arthur Less, Signatuur Amsterdam, 2019, 261 p. ISBN 978056726300. Vertaling van Less door Jan de Nijs en Gerda Baardman. Distributie Standaard Uitgeverij

Andrew Sean Greer: Less, Abacus London, 2018, 261 p. ISBN 9780349143390. Distributie Little, Brown Book Group

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2019

Ik zal de wereld nooit meer zien. Aantekeningen uit de gevangenis

Ahmet Altan

Kamer in Oostende

Koen Peeters

Lief slecht ding

Frank Keizer

Onrustige dagen

F.B. Hotz, Thomas Heerma Van Voss (sam.)

SS Proleterka

Fleur Jaeggy

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2019

* De eerste avonturen van de Rode Ridder, 1959-1961

Een ridder voor alle seizoenen

De boom met het oor

Annet Schaap, Philip Hopman

Mijn mama

Annemarie van Haeringen

Poëzie hardop

Hans Hagen, Monique Hagen, Maartje Kuiper (ill.)

Twee maal op reis door het brein.

Verdwalen in Breinstein of inzicht in het hoofd

naar overzicht


‚Äč
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri