Nederlands proza

Wouter Godijn: Mijn ontmoeting met God en andere avonturen

door Carl De Strycker

Zijn vorige roman heette De dood van een auteur die een beetje op Wouter Godijn lijkt. Het had net zo goed ook de titel van Wouter Godijns nieuwe boek kunnen zijn. In Mijn ontmoeting met God en andere avonturen gaat het immers over een schrijver die opvallend veel gemeen heeft met de auteur. De ik-verteller is dichter, krijgt steeds meer last van zijn MS, ervaart zijn familiale situatie als verstikkend, host hulpeloos door een wereld waartegen hij niet opgewassen lijkt, en sukkelt uiteindelijk in een depressie. Wanneer hij het niet meer ziet zitten, trekt hij naar de bovenste verdieping van een flatgebouw om een einde aan zijn leven te maken. Daar ontmoet hij echter God, die zich aan hem voordoet als een dinosaurus en een bazige moeder.


Even lijkt het erop dat dit wonder de zelfmoord voorkomt, want in het volgende hoofdstuk bevindt het hoofdpersonage zich gewoon weer thuis. Alleen is er iets merkwaardigs aan de hand: de tijd loopt nu terug. De ik-figuur heeft niet langer last van zijn hinderlijke ziekte, hij gaat opnieuw op bezoek bij zijn al lang overleden ouders, een voor een verdwijnen zijn kinderen, zijn vrouw heeft weer een immense seksuele honger en uiteindelijk moet hij zelfs opnieuw huiswerk maken. Het is op dat moment dat hij de tekst begint te schrijven die je hier te lezen krijgt. Aan het einde van het boek vindt diezelfde ik-verteller, ondertussen in een volgend leven, zijn manuscript terug.
 
Een niet-lineaire tijd, een magisch-realistische plot en een verteller die voortdurend benadrukt dat hij de waarheid schrijft, maar er tegelijk alles aan doet om de werkelijkheidsillusie te doorbreken -- het zijn kenmerken van een typisch postmodern verhaal. Het levert bij Godijn een knotsgekke, maar allesbehalve vrijblijvende roman op. Dit is een boek over zelfmoordgedachten en hoe die te overwinnen. In de roman gebeurt dat door een ontmoeting met God. Die katapulteert de schrijver naar een wereld waarin de tijd terugloopt, waardoor hij de mooie momenten van zijn bestaan herbeleeft. In de vertelling wordt hij daarna letterlijk herboren, al blijkt hij ook op dat moment nog de schrijver van zijn eigen levensverhaal. Dat alles is uiteraard een metafoor -- Godijn is niet de zoveelste in de rij van bekeerlingen onder Nederlandse auteurs (met als bekendste Willem Jan Otten). Godijn gelooft in de literatuur en God ontmoeten gebeurt op het moment dat hij beslist om te gaan schrijven. Uiteindelijk is het immers het ophalen van de herinneringen en dus het boek zelf ? de enige wereld waarin de tijd kan worden teruggedraaid ? wat hem van de dood redt.
 
Godijn heeft met Mijn ontmoeting met God en andere avonturen een geestige parabel geschreven over de kracht van de literatuur en de liefde voor het leven.
 
Wouter Godijn: Mijn ontmoeting met God en andere avonturen, Contact, Amsterdam 2010, 188 p. ISBN 9789025450984. Distributie VBK België
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswolf 2010 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri