Vertaald proza

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Julia Phillips: Disappearing Earth / Verdwijnende aarde

door Kris van Zeghbroeck

De debuutoman van de Amerikaanse auteur Julia Phillips speelt zich af in Kamtsjatka, een Russisch schiereiland dat grenst aan de de Zee van Ochotsk in het westen en de Beringzee in het oosten. Er leiden geen wegen naar toe, transport verloopt via de lucht of het water. De regio telt 180 vulkanen, waarvan er 26 actief zijn binnen de zogenaamde Ring van Vuur. De regio is erg dun bevolkt met een mengeling van inheemse stammen (Evenken, Itelmenen, Korjaken en Tsjoektsjen) en Russische inwijkelingen.

Tijdens de zomer verdwijnen in een afgelegen gemeenschap aan de kust twee meisjes. Een aanslepend politie-onderzoek levert niets op, zodat het hechte gemeenschapsleven op de proef wordt gesteld. In de loop van een jaar evolueert het overweldigende landschap van toendra, naaldwouden, vulkanen en ijzige zeeën. Maar via de verhalen van de protagonisten, die door de verdwijning met elkaar verbonden zijn, groeien de wrijvingen tussen de verschillende sociale klassen en etnieën binnen de samenleving.

Het verhaal van de verdwenen kinderen wordt gebruikt om geweld en onderdrukking in de levens van vrouwen aan de kaak te stellen. Opvallend is dat Phillips, een vertaler Russisch-Engels uit Brooklyn die enige tijd in de regio verbleef, een specifiek Amerikaanse thematiek hanteert. Tegen een exotische achtergrond brengt ze verhalen van gender, geweld en trauma die typisch zijn voor het Amerika van vandaag (#metoo). Ook haar bezorgdheid over het lot van kwetsbare meisjes en vrouwen uit inheemse volken is geïnspireerd vanuit een Noord-Amerikaanse context.

Met haar stilistische virtuositeit en in elkaar grijpende verhalen weet Phillips de lezer te betoveren. Maar de vraag blijft knagen of met een rurale setting in Alsaka of Canada, en de daaruit voortvloeiende eenheid van thematiek en setting, het boek aan waarachtigheid, oprechtheid en overtuigingskracht had kunnen winnen. Disappearing Earth (2019, Verdwijnende aarde) haalde de shortlist van de prestigieuze National Book Award 2019.

Julia Phillips: Disappearing Earth, Knopf New York, 2019, 256 p. ISBN 9781524711580. Distributie Penguin RandomHouse International

Julia Phillips: Verdwijnende aarde, Meulenhoff Amsterdam, 2020, 336 p. ISBN 9789029094023. Vertaling van Disappearing Earth door Annelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge. Distributie Lannoo


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri