Fotografie

Call and Response: De fotografie van Cedric Nunn

door Kris van Zeghbroeck

De uit KwaZoeloe-Natal afkomstige Cedric Nunn (° 1956) is na een carrière van meer dan dertig jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste fotografen van Zuid-Afrika. Als tiener werkte hij in de suikerindustrie en als prille twintiger ontdekte hij in de fotografie een actiemiddel om wantoestanden onder het apartheidsregime aan de kaak te stellen en het verborgen sociale leven te documenteren. Hij werd als autodidact lid van het Afrapix collectief, fotografeerde heel wat politieke demonstraties en verhuisde naar Johannesburg, dat uitgroeide tot een thema in zijn oeuvre. Maar Nunn is uiteindelijk het bekendst voor het documenteren van het plattelandsleven, het verdrijven van de landarbeiders en de vlucht van het platteland naar de stad. Daarbij heeft hij een scherp oog voor de uitstraling van het individu in de samenleving.

Het boek Call and Response brengt een overzicht van Nunns fotografie. Zoals uit die titel blijkt, heeft hij een roeping om het sociale onrecht te bestrijden en vond hij het antwoord in de fotografie: ‘Door mijn fotografie ben ik ertoe verbonden om bij te dragen aan sociale verandering die uitmondt in een positieve erfenis voor de kinderen van Afrika.’ Waar Nunn zich in zijn activisme spiegelde aan de erfenis van de zwarte gemeenschap, moest hij gaandeweg met zijn afkomst als halfbloed in het reine komen. Families met kinderen van blanken werden uit de zwarte gemeenschap verstoten, zodat het sociale weefsel en de identiteit van halfbloeden uit het niets moest worden opgebouwd. Door zijn eigen familie te fotograferen in de reeks ‘Blood relatives’ gaf Nunn deze problematiek een gezicht en legde hij de basis van een meer persoonlijke benadering.

Hoewel geenszins chronologisch lijken de thematisch geordende foto’s in Call and Response een evolutie van familie en platteland naar sociaal activisme, demonstraties en stad vast te leggen. Vroeger en nu is een constante in Nunns werk zodat de per definitie moeizame sociale, culturele, economische en politieke veranderingen vervat zitten in een oeuvre dat het Zuid-Afrikaanse weefsel verbeeldt. De waardigheid waarmee Nunn zijn medemens portretteert  binnen vaak schrijnende omstandigheden, geven zijn fotografie een bijzondere uitstraling. Hoewel Call and Response volledig inzet op zwart-witfotografie, vind je op Nunns website (cedricnunn.co.za) ook kleurenfoto’s terug en thema’s als bijvoorbeeld jazz, die het boek niet haalden.

Cedric Nunn: Call and Response, Hatje Cantz Ostfildern, 2012, 149 p. : ill. ISBN 9783775732505 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2021

BOEM Paukeslag / Besmette stad

Matthijs de Ridder

De schuilplek

Egon Hostovsky

Een waarschijnlijk toeval

Max Greyson

Shuggie Bain

Douglas Stuart

Vaarwel. Achtergelaten gedichten

Lucebert, Graa Boomsma (sam.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

De nieuwe jongen

David Almond, Marta Altés (ill)

Een mama is als een huis

Aurore Petit

Het hart van het meisje

Siska Goeminne, Tim Van den Abeele (ill.)

Hier zijn draken

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito

Do van Ranst

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri