Natuurfotografie

Kalmthout, België en de wereld: De fotografie van Marc Slootmaekers

door Kris van Zeghbroeck

‘De liefde voor de natuur en de kennis ervan zijn de eerste vereisten om een goed natuurfotograaf te zijn’, benadrukt Marc Slootmaekers (°1954). Hij groeide op vlakbij de Kalmthoutse Heide, wat hem inspireerde om biologie te studeren. De fotografie groeide uit van een illustratiemiddel voor lessen en voordrachten tot een passionele professionele bezigheid.

Slootmaekers naam als natuurfotograaf is in de eerste plaats gebonden aan België en de Kalmthoutse Heide in het bijzonder, waarover hij een standaardwerk van Geert de Blust illustreerde (Davidsfonds, 1998). De laatste jaren werkte Slootmaekers vooral samen met auteur Herman Dierickx om de Belgische natuur in beeld te brengen, wat resulteerde in fotoboeken als Topnatuur in België en Biodiversiteit in België (Davidsfonds, resp. 2009 en 2010).

Doorgaans vertrekt Slootmaekers van eerdere observaties van dieren om een geschikte fotolocatie op te zetten en een mogelijk shot voor te bereiden. Hij is een voortrekker van de ethische natuurfotografie, waarbij het respect voor het welzijn van de gefotografeerde onderwerpen primeert. Zo was hij in 1980 mede-oprichter van de Belgische Vereniging voor Natuurfotografen, intussen herdoopt tot Bond voor Verantwoorde Natuurfotografie.

Hoewel Slootmaekers een promotor is van de Belgische natuur, maakt hij ook grote reizen naar het noordpoolgebied en Oost-Afrika, ‘twee paradijzen voor een natuurfotograaf’. Over zijn exotische bestemmingen zijn tot nu toe geen boeken verschenen.

Dat Slootmaekers zowel wat nationale als internationale onderwerpen betreft tot de top gerekend wordt, bewijst zijn dubbele eervolle vermelding voor de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year-competitie (2009). Enerzijds in de categorie ‘Vogelgedrag’ met een foto van een jagende blauwe kiekendief op de winterse Kalmthoutse Heide, een uitzonderlijk beeld dankzij de bittere koude die het dier naar zuidelijkere gebieden dreef.

Anderzijds in de categorie ‘Dierenportretten’ met het beeld van een verzadigde met bloed besmeurde leeuwenkop in Masai Mara (Kenia), die relax op de rug liggend naar de camera kijkt, zo dichtbij dat je de vliegen rond zijn hoof hoort zoemen. Twee foto’s die de dualiteit van Marc Slootmaekers natuurfotografie illustreren.

Daarnaast is hij ook nog actief als groenfotograaf voor tal van tuinboeken van uitgeverij Lannoo. Met zijn laatste boek Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide plooit Slootmaekers zich opnieuw terug op zijn oorspronkelijke biotoop, dat intussen uitgebreid is tot een grensoverschrijdend natuurpark.

De tekst van natuurgids Hedwig Lauriks ondersteunt een prachtig fotoboek, waarin de bekroonde natuurfotografie van Slootmaekers volledig tot zijn recht komt. Een combinatie van landschappen, portretten en close-ups geeft een omvattend beeld van de biodiversiteit van het natuurgebied. Hedwig Lauriks, Marc Slootmaekers (fot.): Grenspark De Zoom-Kalmthoutse heide, Davidsfonds Leuven, 2012, 143 p., ill. ISBN 9789058268631





deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri