Natuurfotografie

Wildilfe Photographer of the Year 2019: Portfolio 29

door Kris van Zeghbroeck

De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year - georganiseerd door het Natural History Museum - heeft de voorbije 55 jaar een wereldreputatie uitgebouwd. Met meer dan veertigduizend foto’s uit bijna honderd landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde habitats of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden.

De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde. Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar en een aantal finalisten gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen.

De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: planten, natuur in zwart-wit, gedrag bij zoogdieren, vogels, ongewervelden, amfibieën en reptielen, dieren in hun biotoop, dierenportretten, de onderwaterwereld, creatieve visies van de natuur, landschap en natuur in de stad. Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën voor beste portfolio, fotojournalistiek (enkele foto en reeks), aankomend talent (18-26 jaar oud) en natuurlijk de Young Wildlife Photographer of the Year (geselecteerd uit de leeftijdscategorieën jonger dan 10, van elf tot veertien en van vijftien tot zeventien).

De winnaars en finalisten brengen een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 29ste keer in de portofolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.

Voor 2019 werd de Chinese fotograaf Yongqing Bao met 'The moment' bekroond tot overkoepelende winnaar. Een foto waarmee hij tevens in de categorie ‘Behaviour: Mammals' werd bekroond. We zien een Tibetaanse vos die een Himalaya marmot verrast. Omdat de marmot in laatste instantie omkijkt, schrikken beide zich een hoedje. Vooral die marmot die uiteindelijk gevat werd.

Bao deelde de categoriewinst met de bekende Duitse fotograaf Ingo Arndt die uitpakt met een levensgroot portret van een opstaande poema die een guanaco (wilde lama) bij de nek grijpt in Patagonië (Torres del Paine). Een indrukwekkend beeld van een mislukte jacht (vier op vijf draait uit op een misser) dat onvermijdelijk doet denken aan de recente BBC-reeks Seven Worlds, One Planet, waar in dezelfde regio voor het eerst in dertig jaar een succesvolle jacht gefilmd werd.

De bekende onderwaterfotograaf David Doubilet, een vernieuwende kracht in het genre, is de laureaat in deze categorie met ‘The garden of eels’. Hij knoopt daarmee aan met zijn allereerste fotoverhaal voor National Geographic. Met een vanop twaalf meter bediende camera weet hij een grote kolonie schichtige ‘garden eels’ te fotograferen, terwijl ze vanuit hun schuilplaats in de stroming deinen om zich te voeden.

De laatste jaren kan een fotoreportage over de negatieve menselijke impact op dieren niet ontbreken. Een teken aan de wand dat de minder fraaie kanten van de menselijke impact op dieren een steeds groter aandeel krijgt binnen de Wildlife Photographer of the Year Award. De Nederlandse fotograaf Jasper Doest heeft een langetermijnproject, waarin hij de complexe relatie tussen Jappanners en primaten in beeld brengt

Wildilfe Photographer of the Year : Portfolio 29, Natural History Museum London, 2019, 160 p. : ill. ISBN 9780565094867

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri