Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2021

Will Dean: De jacht

door Karen Vandyck

De 26-jarige journaliste Tuva Moodyson is verslaggever bij de wekelijkse Zweedse krant Gavrik Posten met een oplage van zesduizend exemplaren. Ze werkt er vooral aan artikels over het reilen en zeilen van het dorpje Gavrik waar iedereen elkaar kent en de opening van het jachtseizoen het belangrijkste feit van het jaar is. Tuva is vanuit Londen naar Gavrik verhuisd om dichter bij haar zieke moeder te zijn die in Karlstad verzorgd wordt. De ambitieuze Tuva droomt ervan om een verhaal op het spoor te komen dat haar carrière kan lanceren zodat ze wordt opgemerkt door een grotere krant. Haar wens lijkt uit te komen wanneer er diep in het nabijgelegen Utgardbos een lijk wordt gevonden.  

De moord roept herinneringen op aan de twintig jaar eerder gebeurde Medusa-moorden, toen er in Gavrik op vier jaar tijd drie mensen werden doodgeschoten en hun lijken op een bepaalde manier werden verminkt. Er werd nooit iemand voor opgepakt en de lokale bevolking wordt liever niet meer herinnerd aan deze gruwelijke gebeurtenis. Wanneer het nieuwe slachtoffer echter dezelfde verminkingen blijkt te hebben, wordt duidelijk dat de moordenaar nog steeds in Gavrik en omstreken woont. Tuva voelt dat dit de zaak is waarmee ze zich kan opwerken als onderzoeksjournalist en ze gooit zich volledig in het onderzoek.
 
De jacht is de debuutthriller van de Brit Will Dean, die na zijn studie rechten naar Zweden emigreerde. Samen met zijn gezin woont de auteur in een afgelegen huis diep in de Zweedse bossen, uren rijden van het dichtstbijzijnde dorp. Doordat vrijwel het hele verhaal vanuit de ik-persoon wordt geschreven, ben je als lezer betrokken in het verhaal en ontdek je samen met Tuva de geheimen van Gavrik.
 
Tuva Moodyson is een erg boeiend personage dat meteen opvalt door het feit dat ze doof is. Haar handicap staat haar ambities echter niet in de weg. Ze heeft in haar verleden een trauma opgelopen waardoor ze bang is in diepe bossen, een angst die haar parten speelt in deze zaak en die ze zal moeten zien te overwinnen om haar eigen onderzoek te kunnen voeren. Dean heeft ervoor gekozen om Tuva’s doofheid herhaaldelijk op de voorgrond te brengen en naarmate het boek vordert, beginnen de herhalingen over Tuva’s hoorapparaat een beetje te storen en halen ze de vaart uit het verhaal.
 
En veel vaart zit er al niet in De jacht want Dean focust meer op Tuva’s doofheid en beschrijvingen van het bos en zijn omgeving dan op de moordzaak zelf. De meeste bewoners passeren de revue als verdachte en de uiteindelijke dader zal geen verrassing zijn voor doorwinterde thrillerlezers. Tuva Moodyson is de grote troef in De jacht en we hopen dat haar moeizame relatie met haar moeder in de volgende delen nog wordt uitgediept. Als Dean dan ook wat meer aandacht heeft voor de spanningsboog, kan het nog wel goed komen met deze reeks rond journalist Tuva Moodyson.
 
Will Dean: De jacht, Bruna, Amsterdam 2021, 412 p. ISBN 9789400512108. Vertaling van Dark Pines door Catalien en Willem van Paassen. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri