Vertaald proza

Tess Gunty: The Rabbit Hutch

door Kris van Zeghbroeck

Tess Gunty (1992) is geboren en getogen in South Bend (Indiana). Ze haalde een Bachelor of Arts (Engels) aan de University of Notre Dame en een Masters in Fine Arts (Creative Writing) aan New York University. Nauwelijks dertig werd haar debuutroman The Rabbit Hutch bekroond met de National Book Award for Fiction. Tevens goed voor de Waterstones Debut Fiction Prize.

In 2023 verschijnt Gunty's tweede roman Honeydew. Eigenlijk haar eerste roman, die ze als graduaatstudent schreef. Ze studeerde bij professor Jonathan Safran Foer. Gunty is een duizendpoot die als student ook poëzie en toneel schreef. Na haar studies werkte ze als freelance schrijver, redacteur en researcher. Onder meer voor Foers non-fictie boek We Are the Weather (2019, Het klimaat zijn wij).

De ‘Rust Belt’ is een streek in het Noordoosten van de Verenigde Staten die gebukt gaat onder de teloorgang van de zware industrie, gekenmerkt door lege fabrieken en roestende machines. Ze raakte internationaal bekend door de electorale opstand van de witte en zwarte arbeidsklasse tegen de aanslepende verwaarlozing van de Democratische partij en Hilary Clinton’s speech over de ‘Basket of deplorables’ die voor Donald Trump stemmen.

Voor Tess Gunty was de afwezigheid van de ‘Rust Belt’ in de Amerikaanse literatuur de aanleiding om haar debuut, The Rabbit Hutch, te situeren in Vacca Vale, een fictief stadje in het Noorden van Indiana, geënt op haar geboorteplaats South Bend. Centraal staat de sociale blok Rabbit Hutch, waarin een grote diversiteit van mensen gehuisvest zijn ‘between cheap walls that isolate not a single life from another’.

Gunty gebruikt die diversiteit van vastgelopen en uitzichtloze levens op een speelse manier om binnen de tijdspanne van een week een caleidoscoop van personages op ons los te laten, elk met een eigen stijl, perspectief en beslommeringen. Springend van flat naar flat, gebruikt Gunty het metafoor van konijnen in een konijnenhok binnen een complexer gegeven van roofdier en prooi (en de vlucht naar alternatieve werelden (follow the white rabbit)), terwijl de opgebouwde spanning escaleert naar een gewelddadig moment.

Tess Gunty: The Rabbit Hutch, Knopf, New York, 2022, 338 p. : ill. ISBN 9781524712235. Distributie Penguin RandomHouse USA

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri