Vertaald proza

Jamil Jan Kochai: The Haunting of Hajji Hotak

door Kris van Zeghbroeck

Jamil Jan Kochai (1992) werd geboren in een Afghaans vluchtelingenkamp in Peshawar, Pakistan. Zijn ouders zijn afkomstig uit het Afghaanse Logar en hij verhuisde als kind naar de Verenigde Staten. Hij woont in Sacramento en behaalde een master diploma aan de University of California en de Iowa Writers' Workshop.

Kochai debuteerde met de roman 99 Nights in Logar (2019), geïnspireerd door een familiebezoek aan Afghanistan als tiener (shortlist PEN/Hemingway Award en de DSC Prize for South Asian Literature). Het kortverhaal ‘Nights in Logar’ werd opgenomen in The O. Henry Prize Stories 2018. De verhalenbundel The Haunting of Hajji Hotak (2022) zorgde voor de grote doorbraak met de shortlist van de National Book Award 2022.

Het titelverhaal werd geïnspireerd door een headline in The Onion over een FBI antiterrorisme agent die een opgroeiende moslim en zijn familie surveilleerde. Het gevoel van voortdurend geobserveerd worden was ook aanwezig hij Kochai en zijn familie toen er een paar weken na de aanslagen van 9/11 plots een FBI agent aan de deur stond. Het sluipende gevoel van paranoia, kwelling en zelfcensuur liet traumatische sporen na die hij nu pas van zich af kan schrijven.

Door de surveillance vanuit de tweede persoon te beschrijven wordt het publiek deelachtig aan de observaties en vooroordelen van de staat. ‘The Haunting of Hajji Hotak’ omvat tevens het gros van de thema’s die in de verhalenbundel aangesneden worden:

‘My characters tend to be immigrants and refugees haunted by the spectres of war and exile and violence. These spectres may be conjured up by different objects […], and they may appear in different forms, but what remains constant for many of my characters is the guilt of having lived’. Een sombere ingesteldheid die verlicht wordt door een onverwoestbaar Afghaans gevoel voor humor in confrontatie met tragedie en tegenslag. (The New Yorker)

Jamil Jan Kochai: The Haunting of Hajji Hotak, Viking, New York, 2022, 270 p. ISBN 9780593297193. Distributie Penguin RandomHouse USA

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri