Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.): De wereldgeschiedenis in 100 dieren

door Elke Brand

‘Dit is een boek over leven en dood. Op deze bladzijden staan wonderbaarlijke én afschuwelijke dingen, want dieren hebben beide kanten.’  

De mug, de haai, de krokodil en de piranha. Stuk voor stuk zien de dieren er op de afbeeldingen even vriendelijk uit. Maar schijn bedriegt, zo is al in de inleiding te lezen. ‘Echte dieren zijn meestal niet schattig en aaibaar: ze hebben veel meer te bieden’.  
 
In dit boek zijn vanzelfsprekend 100 dieren te vinden. Wilde én gedomesticeerde. Maar of het nu gaat om de honingbij door wie we duizenden jaren geleden al energierijk voedsel konden eten, of het schaap dat een van de eerste grote zoogdieren was die de mens voor voedsel kon houden, al deze dieren hebben de wereld op grote of kleine schaal beïnvloed.  
 
Niet alleen de bekende en verwachte dieren als de olifant en de leeuw krijgen een eigen hoofdstuk. Ook de kakkerlak, de hawaiigans en de reuzeninktvis hebben een belangrijk steentje bijgedragen in de geschiedenis en verdienen onze aandacht. Sommige dieren krijgen een volledige spread, andere moeten genoegen doen met één pagina of zelfs een halve. Over de uitgestorven trekduif is nu eenmaal niet meer zoveel te vertellen als over de langzaam in aantal herstellende blauwe vinvis. En een machtig beest als de orang-oetan heeft misschien ook wat meer ruimte nodig dan de kleine coloradokever.  
 
Ieder hoofdstuk bestaat uit een korte inleiding, een prachtige illustratie en enkele losse weetjes in een gekleurd tekstvak. Enkele tekstvakken worden aangevuld met een kleine, extra afbeelding die wat verduidelijking geeft. Zoals het kril dat gegeten wordt door de vinvis of het leefgebied van de neushoorn. Zowel de tekst als de illustraties laten veel kennis en details zien. Beide makers hebben zich duidelijk in het onderwerp verdiept.  
 
De afbeeldingen zijn warm en kleurrijk. Niet alleen de dieren maar ook een deel van hun omgeving wordt paginavullend weergegeven. Zo komen dieren als de prieelvogel en de beer beter tot hun recht. De informatie is kort en krachtig. Prima zelf te lezen, maar ook leuk om samen door te bladeren.  
 
Dit boek hoef je niet van voor naar achter te bekijken, je kunt ook enkel op zoek naar de dieren die je interesseren. Als je echter ergens begint, blijf je doorlezen. Je kunt dus net zo goed bij het begin beginnen en alle informatie achter elkaar tot je nemen. Het is een fijn naslagwerk waar je steeds opnieuw interessante weetjes uit kunt halen.  
 
Het boek eindigt met mooie, laatste woorden op het schutblad: ‘Terwijl ik daar zat, in de nacht, begreep ik plotseling en verbazingwekkend hoe alles werkte. Elke diersoort en elke plantensoort is te redden. De hele planeet is te redden. Als wij ervoor kiezen dat te doen.’  
‘Dus aan de slag’. Zorg dat je dit boek in de kast hebt staan!
 
Simon Barnes, Frann Preston-Gannon: De Wereldgeschiedenis in 100 Dieren. Lemniscaat, Rotterdam 2022, 100 p. : ill. ISBN 9789047713883. Vertaling van The History of the World in 100 Animals door Steven Blaas

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri