Poëzie

BOEKEN NR. 4, APRIL 2023

Lies Gallez: honger, heteronormativiteit & het heelal

door Dirk De Geest

De titel van de eerste dichtbundel van Lies Gallez klinkt doelbewust vreemd en zelfs apoëtisch, maar hij geeft perfect weer wat er in deze poëzie op het spel staat. In drie afdelingen (meteen ook de drie componenten uit de titel) onderzoekt de dichteres haar eigen situatie in de wereld van vandaag. Haar taalgebruik is, geheel in overeenstemming met de toon van de titel, recht voor de raap, al wordt dat betoog voortdurend onderbroken door sfeervolle fragmenten die zorgen voor een grote diversiteit.  

‘Honger’ bundelt een aantal gedichten die allemaal vormen van nood en verlangen vertolken. Soms gaat het om lijstjes van gevoelens en situaties, elders om meer verhalende fragmenten. Die worden doorspekt met een algemenere, haast betogende stijl, waardoor een intrigerende spanning ontstaat tussen het persoonlijke en het quasi-universele. Diverse grotere en kleinere gevoelens komen hier aan bod, van troost en verlangen tot eenzaamheid: de dichter laat niet alleen zien hoe ze ons bestaan domineren en ordenen, ze geeft ook filosofische bouwstenen om dergelijke begrippen nader te analyseren. Boeiend is ook hoe het gedicht vaak niet opgebouwd is volgens een rechtlijnig betoog maar regelmatig resulteert in slotregels die een echo vormen van de aanvang.  
 
Dezelfde stilistische finesses vinden wij ook terug in de daaropvolgende afdelingen. In de tweede reeks wordt de liefde afgetast. Die stoot op tal van hindernissen. Er is de maatschappelijke terughoudendheid tegenover een lesbische relatie, die zich op allerlei manieren manifesteert: het persoonlijke verhaal wordt hier gecontrasteerd met citaten uit allerlei homofobe publicaties, van psychiatrische en andere aard. Daarnaast is er echter ook de onzekerheid die inherent is aan elke liefdesrelatie: de passie is bij momenten totaal, maar op andere ogenblikken is de overgave ongemeen kwetsbaar. De verlatingsangst en de melancholie schuilen steeds weer om de hoek. Ook de manier waarop de geliefden zich afsluiten van de wereld neemt soms claustrofobische proporties aan.  
 
In dat opzicht vormt de slotreeks een opening naar de wereld. Door die schaalvergroting wordt de inbreng van de mens, die in de vorige reeksen nog zo dominant leek, des te nietiger. Hier gaat Gallez ook nadrukkelijker de maatschappijkritische toer op, met gedichten over de uitwassen van het laatkapitalisme en de vernietiging van de natuurlijke rijkdommen. Daardoor vormt het leven zelf een probleem, een gevaar en een risico voor de kosmos. Anderzijds zorgt die schaalvergroting ook voor een reeks nieuwe existentiële vragen omtrent de toekomst en de zin van dat alles. De blik naar buiten loopt onmiskenbaar uit op een bevestiging van het eigen bestaan en de intense liefde, maar vooral op een blijvende verwondering.
 
Gallez heeft duidelijk een ambitieuze bundel willen schrijven, die tal van relevante thema’s combineert met scènes van poëtische verwondering en romantiek. Misschien zijn niet al haar teksten even overtuigend – soms komt ze nogal nadrukkelijk belerend uit de hoek – maar dit debuut mag er beslist zijn.  
 
Lies Gallez: honger, heteronormativiteit & het heelal, Querido, Amsterdam 2023, 66 p. ISBN 9789021476629. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri