Misdaad

BOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Olen Steinhauer: Met geslepen messen

door Myriam Bellens

In 2006 wordt vlucht 127,op weg van Damascus naar Wenen, gekaapt door een Islamitische terroristische organisatie. De Amerikaanse inlichtingendiensten waren door hun informanten op de hoogte gebracht dat er iets ernstigs zou gebeuren in Duitsland of Oostenrijk. Zij hechtten echter geen belang aan de informatie ,namen daarom geen voorzorgen en verwittigden hun bondgenoten niet. De gevolgen waren desastreus:alhoewel de CIA een mol op het vliegtuig had, kwamen 120 mensen om. Jaren later is operatie Flughafen, zoals het debacle nadien wordt genoemd, nog steeds een etterende zweer. Want als je geen schuldige voor een misdrijf kunt aanwijzen, werpt dat een smet op iedereen. Henry Pelham en Celia Favreau, twee van de protagonisten, waren destijds geliefden; Celia verliet de dienst om in Californië huisvrouw te gaan spelen, Henry bleef actief als agent. Vijf jaar later is de tijd gekomen om orde op zaken te stellen en vliegt Henry naar de States om Celia te confronteren met haar verleden. Eén ding is ondertussen duidelijk:een bron binnen de Amerikaanse ambassade was medeplichtig aan de catastrofe in 2006 op het vliegveld van Wenen.
 
Met geslepen messen heeft een meesterlijke plot. Steinhauer laat afwisselend Henry en Celia aan het woord zodat de lezer continu op het verkeerde been wordt gezet; was Celia de schuldige, of Henry, of iemand anders? Het verhaal speelt zich grotendeels af in een Californisch restaurant met flashbacks naar het verleden. Een huzarenstukje, want de spanning verslapt nooit, o.a. door de vlijmscherpe dialogen. De spionagewereld wordt genadeloos uitgetekend:
 
‘Normaal wil zeggen dat je de constante druk van geheimen voelde. Dat je in een voortdurende staat van verwarring verkeerde. Dat je zelfs de mensen van wie je hield niet kon vertrouwen. Maar als je alom geaccepteerde waarheden aan de achterkant kunt bekijken, waar de geheimen verborgen zitten, geeft dat een kick.’
 
Elke spion is een professionele manipulator die een verhaal kan verzinnen dat je diep in een doolhof van verzinsels trekt waar zoveel waarachtigs in zit verwerkt dat je nooit weet of je bent beetgenomen of niet. Henry verwoordt zijn dilemma treffend: ‘Ik denk aan wat ik haar aandoe en ik vraag me af of ik daarmee kan leven terwijl ik dit juist doe om te blijven leven.’ ‘We hebben minder sympathie voor de mensen die de wereld niet zien zoals wij die zien’ zegt Henry ‘en diegenen die aantoonbaar rijp zijn voor het gekkenhuis, ach hun vermoorden is een daad van barmhartigheid.’ Toch vat de lezer de meeste sympathie op voor het personage van Henry. Zijn humoristische zwartkijkerij werkt aanstekelijk. Zijn kijk op de Amerikaanse way of life getuigt van Steinhauers observatietalent. John Le Carre heeft een waardige opvolger.

Amsterdam : Ambo / Anthos, 2015, 235 p. Oorspr. titel: All the old knives. ISBN 9789026332562

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri